Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

Objavio: B.V.

20. 02. 2018. 11:25   >>  11:26

CDT SKUPŠTINI

Deblokirajte rad DIK-a

Centar za demokratsku tranziciju (CDT) poziva Skupštinu Crne Gore da, kao institucija koja bira Državnu izbornu komisiju (DIK), hitno iskoristi svoje kontrolne mehanizme, i da uputi obavezujuće preporuke za deblokadu rada ove institucije.

 

Iz CDT-a su naveli da je nakon prekida sjednice DIK-a, usljed bolesti njenog predsjednika , ta institucija prestala da funkcioniše u momentu kad je trebala da donese veoma važne odluke koji je tiču prigovora za lokalne izbore u Beranama i Ulcinju.

"Smatramo nedopustivim da partije koriste ovu situaciju za ostvarivanje svojih političkih interesa (jedni u Beranama, drugi u Ulcinju) i ćutanjem i nečinjenjem dovode do dalje eskalacije problema. Ukoliko se nastavi ignorisanje ovog problema, stvaraju se uslovi za ozbiljno ugrožavanje izbornog procesa na nedavno završenim lokalnim, ali i predsjedničkim izborima, kao i dodatno podizanje političkih tenzija", navodi se u saopštenju.

Situacija, kako se dodaje,  nastala usljed objektivnih okolnosti mora biti riješena u što kraćem roku jer neodržavanje sjednica DIK-a i neizjašnjavanje o prigovorima ima veoma važne pravne posljedice.

"Imajući u vidu da se DIK u zakonskom roku nije izjasnio o pristiglim prigovorima u formalno pravnom smislu ovi se prigovori smatraju usvojenim, bez obzira na njihovu opravdanost. Ovo bi dalje značilo i ponavljanje lokalnih izbora na nekoliko biračkih mjesta, a opštinske izborne komisije nijesu zakazale ponovljene izbore. Ovim se onemogućava utvrđivanje konačnih rezultata izbora a time i formiranje lokalnih vlasti jer se izborni proces oteže u nedogled", poručuju iz CDT-a.

Oni su podsjetili da rokovi teku i za predsjedničke izbore, pa DIK mora biti operativan da bi mogao donositi veoma važne odluke.

"Tako, naprimjer, ako bi sjutra neko od kandidata za predsjednika predao svoju kandidaturu DIK ne bi bio u stanju da se izjasni o njoj u zakonskom roku. Svaki dalji dan blokade ove institucije prouzrokovaće nove probleme u funkcionisanju o odraziće se na kvalitet izbornog procesa".

U CDT-u smatraju da Skupština, kao institucija koja bira DIK, ne smije sebi dozvoliti da pasivno posmatra ta dešavanja koja, kako su ocijenili,  mogu dovesti do pravnog haosa i podizanja tenzija već se u skladu za ustavnim i poslovničkim ovlašćenjima mora uključiti u rješavanje ovo problema prije nego što on eskalira do tačke sa koje nema povratka.

"Jer ukoliko se ista ili slična situacija ponovi u kasnijim fazama izbornog postupka kad DIK svakodnevno donosi važne odluke, izbori neće biti pripremljeni u skladu sa zakonom. Postoji više mogućnosti za prevazilaženje ove situacije od kojih je najdirektnija da predsjednik može zamjenjivati član kojeg on odredi, u skladu sa Zakonom o izboru odbornika i poslanika", navodi se u saopštenju.

CDT, kako su kazali,  već nekoliko godina upozorava javnost da ovako postavljena Državna izborna komisije predstavlja poligon za ostvarivanje političkih interesa partija, a ne kredibilnu "izbornu vlast" te da ovaj model hitno treba mijenjati a najnovija blokada predstavlja samo novu potvrdu našeg stava.

Oko 15 odsto institucija kršilo zakon

Ta NVO je, kako su naveli, ponovo provjeravala da li su obveznici Zakona o finansiranju političkih subjekata i izbornih kampanja ispunili svoje zakonske obaveze.

"Iz sedmice u sedmicu primjetno je veće poštovanje Zakona, ali obavezu objavljivanja podataka o raspodjeli socijalnih davanja u toku izborne kampanje nijesu ispunili Ministarstvo rada i socijalnog staranja i opštine Kotor, Rožaje i Plav. Opština Kotor je do sad redovno ispunjavala ovu obavezu, ali na njihovom sajtu nije moguće naći podatke o socijalnoj pomoći za posljednjih 15 dana, kao ni obavještenje da ova sredstva nijesu isplaćivana. Opština Plav i Rožaje su otklonili tehničke probleme i objavili podatke za prethodnih period, ali ne i za posljednjih 15 dana. Takođe, nijesu naveli ni da u tom periodu nije bilo socijalnih davanja", navodi se u saopštenju.

Monitoring CDT-a je pokazao i da oko 15 odsto obveznika krši propise neobjavljujući analitičke kartice i/ili putne naloge.

"Agencija za sprječavanje korupcije je u međuvremenu objavila spisak institucija koje su dužne da objavljuju analitičke kartice što je korak napred u postizanju transparentnosti rada ove institucije. Međutim, nije objavila spisak obveznika Zakona koji bi trebalo da objavljuju putne naloge, pa apelujemo da to hitno učini".

Iz CDT-a su pozvali ASK da i nakon sjednice Savjeta objavi Plan nadzora i kontrole kako bi javnosti bila upoznata sa tim kakvu kontrolu će ova institucija sprovoditi u kampanji.

"CDT je monitoring poštovanja zakonskih obaveza institucija uradio kroz reprezentativni slučajni uzorak od ukupnog broja svih institucija koje su obveznici Zakona. Monitoring je urađen u okviru projekta “Jačanje institucionalnog, političkog i izbornog integriteta u Crnoj Gori” koji je finansijski podržala Ambasada Kraljevine Holandije", navodi se u saopštenju.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније