Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

[ Izvor: Pobjeda, Objavio: I. P. ]

20. 02. 2018. 07:37   >>  07:37 4

GRANICA

Eventualne korekcije moguće nakon ratifikacije

Zajedničkom deklaracijom, koju su potpisali predsjednici Crne Gore i Kosova, nije predviđena izmjena Sporazuma o državnoj granici između dvije države, već su minimalne korekcije moguće prilikom obilježavanja granične linije tek nakon što se dokument ratifikuje u kosovskom parlamentu.


To piše u dokumentu pod nazivom Zajednička deklaracija predsjednika Kosova Hašima Tačija i Crne Gore Filipa Vujanovića, koji je potpisan u Podgorici 16. februara, a koji je usvojila kosovska Vlada, piše Pobjeda. 

U dokumentu koji je u originalu na albanskom jeziku objavio prištinski list Gazeta, navodi se da će nakon što uslijedi ratifikacija, odnosno sporazum postane pravosnažan, shodno odredbama, biti formirano zajedničko radno tijelo koje će identifikovati i adresirati potencijalne nesporazume tokom obilježavanja granice. 

Na taj način su demantovane medijske spekulacije da je Crna Gora dogovorom sa Prištinom poklonila Kosovu osam hiljada hektara svoje teritorije.

Kosovo će procesuirati u parlamentu Sporazum o državnoj granici sa Crnom Gorom, koji je potpisan 2015. godine u Beču, i učiniti sve napore da se on ratifikuje.

“Nakon toga će diplomatskim kanalima dvije države obavijestiti jedna drugu da su ispunile unutrašnje zakonske procedure, konstatujući da je sporazum pravosnažan, te će formirati zajedničko radno tijelo za obilježavanje granične linije”, navodi se u dokumentu.

U dokumentu se dodaje da su dvije strane saglasne da će, tokom procesa, zajedničko radno tijelo identifikovati i adresirati potencijalne nesporazume tokom obilježavanja
granice.

“Zajedničko radno tijelo će posebno obaviti reviziju i korekcije sektora u pravcu Čakora i Žljepske Kule”, navodi se u dokumentu.

Пратите нас на

Коментари4

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније