Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

[ Objavila: J.B.Č. ]

19. 02. 2018. 12:08   >>  12:07 6

SRPSKA LISTA- KOSOVO

Simić: Demarkacija nam nije prioritet

Za Srpsku listu je prioritetno formiranje Zajednice srpskih opština na Kosovu a ne pitanje demarkacije granice sa Crnom Gorom, rekao je poslanik u skupštini Kosova, Igor Simić i dodaje da to pitanje treba u budućnosti rješavati.

Simić je naglasio da je demarkacija od značaja među kosovskim Abancima, ali da je za Srbe na Kosovu mnogo važnije formiranje Zajednice srpskih opština i unapređenje položaja Srba.

"Mi 1.767 dana čekamo ZSO, a čekamo i ispunjenje ostalih tačaka iz koalicionog sporazuma kako bismo unaprijedili život Srba na Kosovu – o tome Srpska lista želi da razgovara, a demarkacija će možda jednog dana doći na red", rekao je Simić za RTS.

Pojašnjava da je za sporazum o granici sa Crnom Gorom, Prištini potrebna dvotrećinska većina u parlamentu, a to je 81 poslanik od 120 i da Albanci imaju potrebnu većinu.

"Ovo pitanje ne zahtijeva dvotrećinsku podršku nevećinskih zajednica, poslanika koji dolaze iz srpske, romskih, turskih zajednica. Među Albancima ima dovoljan broj glasova za rješavanje tog pitanja. Ono što oni hoće to je učešće Srba, jer žele na taj način da manifestuju multietnički karakter ovakve odluke", naglasio je Simić za RTS.

Kako kaže, za Srbe je to pitanje koje treba u budućnosti rješavati, a ne sada i da treba najprije formirati ZSO pa onda sve ostalo.

Kada su u pitanju novi navodi o formiranju kosovske vojske, Simić je rekao da je na Kosovu, prema Rezoluciji 1244, Kfor jedina legitimna, oružana sila i da će tako i ostati.

"Stav Srpske liste se neće promijeniti, mi smo apsolutno protiv kosovske vojske" istakao je Igor Simić.

Upitan za očekivanja od nastavka dijaloga Beograda i Prištine koji će prema najavama biti nastavljen 26. februara u Briselu on je rekao da dijalog nema alternativu, ali dijalog u kojem je iskren pristup obje strane.

"Beograd želi kompromis koji će omogućiti normalan život i trajni mir, ali sa druge strane nedostaje iskrenost i želja da se primijeni dogovoreno, a zatim pristupi i trajnom rješenju ovog pitanja", zaključio je Simić.

Пратите нас на

Коментари6

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније