Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

[ Objavio: I. P./B.V. ]

19. 02. 2018. 12:41 >> 14:30
7

SDP, URA I DEMOKRATE

Pejović da podnese ostavku

Građanski pokret URA pozvao je Aleksandra Andriju Pejovića da podnese neopozivu ostavku na funkciju ministra i glavnog pregovarača sa Evropskom unijom (EU), nakon što je, kako su saopštili, Agencija za sprječavanje korupcije utvrdila da je neustavno javni interes podredio ličnim i bio u konfliktu interesa. Isti poziv uputili su iz Socijaldemokratske partije (SDP) i Demokratske Crne Gore.

 

"Pozivamo Pejovića da ukoliko ima i grama moralne i profesionalne odgovornosti podnese neopozivu ostavku na sve funkcije koje obavlja protivustavno i nezakonito. Crnogorska javnost ga neće pamtiti ni po čemu, osim kao još jednog iz plejade DPS-ovih funkcionera koji je novac građana strpao u svoje džepove", istakao je Mikić.

On je podsjetio da, otkad je Pejović na čelu Ministarstva evropskih poslova i glavnog pregovarača sa EU, gotovo ništa nije konkretno urađeno na planu evropskih integracija zemlje.

"Sa njim, kao najodgovornijom ličnošću u procesu evropskih integracija naša zemlje nije uspjela da zatvori nijedno pregovaračko poglavlje, sem onih tri koja se zatvaraju po automatizmu, i time postala jedina zemlja u procesu evropskih integracija koja toliko dugo čeka na proces zatvaranja pregovaračkih poglavlja. Taj podatak dovoljno govori o znanju, sposobnostima i umijeću Pejovića koji je bio vještiji u tome da protivzakonito i protivustavno troši novac crnogorskih građana, podređujući javni interes privatnom“" naglašava Mikić.

On je skandaoloznom ocijenio nedavne izjave Pejovića kojima je Centar za građansko obrazovanje pozvao da se ne bave njim.

"Dok se sprovode mjere štednje nad građanima, povećavaju PDV i akcize država se razbacuje novcem i Andrija Pejović već mjesecima dobija suprotno Ustavu i zakonskim odredbama više nadoknada. Pejović je odlična ilustracija koliko je aktuelnoj Vladi bitan proces evropskih integracija. Kao i mnogo puta do sada, najvažnijim sektorima državne politike rukovode nezna"“, zaključio je Mikić.

SDP: Pejović negacija vladavine prava

I SDP je pozvao Pejovića da podnese ostavku.

Portparol SDP-a Mirko Stanić saopštio je da Pejović pored Ustava krši i Zakon o vanjskim poslovima jer kao ambasador istovremeno obavlja funkciju visokog partijskog funkcionera.

"Da ne govorimo koliko je antievropsko ponašanje da glavni pregovarač sa EU, koji proces treba da bude vlasništvo cjelokupnog društva, bude neko ko se kao DPS vojnik eksponira na partijskim forumima", naveo je Stanić.

Prema njegovim riječima, kakvo je evropsko lice DPS najbolje pokazuje ovaj slučaj gdje glavni u toj partiji koji se bavi Evropskom unijom direktno krši Ustav gazeći vladavinu prava kao osnovni zahtjev u evropskim integracijama.

"Pejović koji bi, da je sreće, trebalo da bude glavni promoter vladavine prava i evropskih standarda svojim ponašanjem pokazuje da je potpuna negacija tih vrijednosti. To je najbolja potvrda onoga što SDP u kontinuitetu saopštava - aktuelna vlast je suštinski, i na djelu, protiv evropskih vrijednosti i zato je jasno da s ovakvom vlašću Crna Gora ne može ući u EU", naveo je Stanić.

Demokrate: Da ima časti, podnio bi ostavku

Iz Demokratske Crne Gore su saopštili da je slučaj Pejovića najbolji dokaz da su DPS-u i njihovim funkcionerima duple plate i višestruke privilegije ključni motiv za bavljenje politikom.

"Nije im prvi put da bace Ustav i zakone pod noge radi svojih ličnih interesa. U slučaju samo jednog ministra su prekršili Ustav, Zakon o sprečavanju korupcije i Zakon o vanjskim poslovima, a donijeli su i neustavnu Odluku o uspostavljanju strukture za pregovore o pristupanju Crne Gore EU, a u vezi koje je 5 poslanika Demokrata sačinilo Predlog za pokretanje postupka za ocjenu ustavnosti, kako bi se ustavna kontrola ovog akta maksimalno ubrzala i da se spriječi ponavljanje istog primjera", saopštio je poslanik Demokrata, Danilo Šaranović.

Smatra da Pejović, da ima zrno političke časti, "ne bi časa časio da podnese ostavku i odstupi sa ministarske funkcije".

"Uzalud su bili argumentovani apeli civilnog sektora - on je nastavio da promoviše antiustavnost i antizakonitost. Iako mu je žao 4690 eura, ne bi trebalo da stavi džep ispred obraza i da istrajava na svojim funkcijama. Favorizovanje jednog čovjeka i gomilanje javnih funkcija, plata i privilegija u njegovu korist, a na štetu Ustava, zakonskog poretka i dobre prakse, govori o dubokoj moralnoj, institucionalnoj i političkoj krizi u Crnoj Gori. Očigledno je da samo funkcioner DPS-a može nakon protivustavnog i protivzakonitog gomilanja javnih funkcija može primati dupli prihod od 4690 eura i netremice gledati u oči 52 000 ljudi na birou rada, od čega je 10 700 visokoškolaca, odnosno 10 doktora nauka i 275 magistara", saopštio je on.

Šta o našoj zemlji mogu misliti predstavnici EU sa kojima on u ime Crne Gore pregovara, kad imaju u vidu da je on protivustavno i protivzakonito spojio javne funkcije? Da li ministar i pregovarač koji krši Ustav i zakone može biti podsticaj više da se udovolji zahtjevima iz poglavlja 23 i 24?

Пратите нас на

Коментари7

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније