Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

[ Objavio: I. P. ]

16. 02. 2018. 14:09 >> 14:09
18

MARKOVIĆ O DEMARKACIJI

Ne vraćamo se nazad, idemo naprijed

Premijer Duško Marković saopštio je da je tokom posjete Kosovu proteklih dana radio na pitanjima koja su dovela do današnje zajedničke izjave predsjednika Crne Gore i Kosova, Filipa Vujanovića i Hašima Tačija, što na Kosovu otvara prostor za ratifikaciju Sporazuma o državnoj granici između Crne Gore i Kosova.

                        

Podsjećamo, predsjednici Crne Gore i Kosova, Filip Vujanović i Hašim Tači, potpisali su danas u Podgorici zajedničku izjavu kojom su pozvali kosovski parlament da ratifikuje Sporazum o državnoj granici dvije zemlje.

"Moja posjeta Kosovu je imala za cilj da dođemo do ovog trenutka koji treba da omogući ratifikaciju Sporazuma u Skupštini Kosova, a u sljedećoj fazi i njegovu implementaciju. Posljednjih nekoliko dana smo, naravno, u duhu onoga što je naš zajednički interes i interes EU razgovarali sa vlastima na Kosovu i ukazivali nužnost da na ovom važnom pitanju iskažemo odgovornost i razumijevanje. Crna Gora je na tom neposrednom pitanju iskazala spremnost da kosovskim vlastima pomgone da obezbijede valjani solidan politički ambijent da bi uzglasali Sporazum", saopštio je Marković.

On je rekao da ovaj pristup "ne znači da se stvari vraćaju unazad, nego da idemo unaprijed".

"Crna Gora je ratifikovala Sporazum, on ostaje na snazi ali sa ovom Izjavom pokazujemo spremnost kosovskim vlastima da ćemo u okviru ovlašćenja koja su dana Sporazumom prilikom utvrđivanja granice na terenu zajedno raditi da u skladu sa geografskim, mjesnim i ekoniomskim razlozima uvažavamo jedne i druge strane na terenu", rekao je premijer Marković na posebnoj sjednici Vlade.

Marković je dodao da na ovaj način Crna Gora pokazuje odgovornost i sposobnost da rješava probleme, a ne da ih otvara i da ih drži na stolu i dodao da vjeruje da na ovaj način potvrđujemo ono što smo radili i do sada – da smo dosljedni u principima koje promoviše Evropska unija i Evropska komisija.

"Na Balkanu nam treba dijalog, na Balkanu nam treba razumijevanje, na Balkanu nam treba da gledamo u budućnost i da se manje osvrćemo ka prošlosti. Dakle, moji jučerašnji razgovori u Prištini su imali taj sadržaj, a današnja zajednička izjava predsjednika Vujanovića i predsjednika Tačija je potvrda našeg zajedničkog opredjeljenja. Vjerujem da ćemo imati jedno otvoreno pitanje manje u regionu koje Crna Gora rješava na kvalitetan način razumijevajući svoje susjede i dajući im punu podršku, a ne pojnašajući se sebično i kruto", zaključio je Marković.

Пратите нас на

Коментари18

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније