Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

B. Višnjić

15. 02. 2018. 16:31   >>  20:11 8

SKUPŠTINA ODLUČILA

Jovetić novi član Savjeta RTCG

Poslanici crnogorskog parlamenta izabrali su danas profesora sa Univerziteta Donja Gorica Ivana Jovetića za člana Savjeta RTCG.

 

Jovetićev izbor podržalo je 38 poslanika vladajuće koalicije, dva poslanika Bošnjačke stranke su bila uzdržana, dok je poslanik Liberalne partije, Andrija Popović glasao protiv. Glasanju nijesu prisustvovali predstavnici opozicije.

Jovetić je predložen na upražnjeno mjesto Nikole Vukčevića kojeg je ranije Skupština razriješila sa funkcije člana Savjeta RTCG.

Podsjećamo, Osnovni sud u Nikšiću juče je donio privremenu mjeru kojom je naložio vraćanje Vukčevića u Savjet RTCG u roku od tri dana do prijema rješenja.

Njegovi advokati kasnije su od predsjednika parlamenta zatražili da povuče s dnevnog reda tačku o imenovanju Jovetića.

Poslanik Demokratskog fronta Predrag Bulatović kazao je da njegov klub neće učestovati u glasanju o izboru Jovetića, jer će, kako je ocijenio, DPS upodobiti odluke suda na nezakoniti način.

Poslanik Goran Radonjić iz Ujedinjene Crne Gore kazao je da odluke suda moraju biti obavezujuće za parlament.

Milorad Vuletić iz DPS-a kazao je da je ta teza problematična.

"Ako je to tako, šta da radimo o ranijim odlukama. Onda bi neko ko je smijenjen sa čela parlamenta mogao bi da traži da se vrati na funkciju. Nećemo dozvoliti da se građanima manipuliše na ovakav način. Svi koji protežiraju bezakonje neka izađu na crtu da im građani daju povjerenje", kazao je Vuletić.

Radonjić je kazao da je riječ o imenovanju i razrješenju članu Savjeta za koje postoje jasni kriterijumi.

"Razriješili ste golom silom članove Savjeta zbog navodnog sukoba interesa. Sud je utvrdio da sukoba interesa nema. Obaveza bi bila da se poništi takva odluka i da se pozove Agencija za sprječavanje korupcije na odgovornosti", precizirao je Radonjić.

Vuletić je kazao da u sukobu nadležnosti između grana vlasti, ukoliko to postoji, odlučuje Ustavni sud.

Nezavisni poslanik Aleksandar Damjanović upitao je koje će biti konsekvence ako Skupština danas izabere Jovetića, što se potpuno kosi sa odlukom Suda.

"Administrativni odbor je u novembru pokrenuo proceduru za imenovanje novog člana. Zašto nijeste poništili taj postupak kada je Upravni sud 15 .decembra donio odluku po kojoj Vukčević nije bio u sukobu interesa", naveo je Damjanović.

Poslanik DPS-a Ljuiđ Škrelja kazao je da je obaviješten o odluci Upravnog suda krajem januara, a ne decembra.

"Jedini organ koji je nadležan da bira i razrješava članove Savjeta RTCG je Skupština", naveo je Škrelja.

On je dodao da Administrativni odbor sve radi u skladu sa njihovim nadležnostima.

Poslanica DPS-a Marta Šćepanović kazala je da je Osnovni sud nenadležan za preispitivanje odluka skupštinske većine.

"Javnost se dovodi u zabludu kada je riječ o podjeli vlasti i nadležnostima. Predsjednik parlamenta nije predsjednik upravnog odbra nekog javnog preduzeća kako nas neki žele predstaviti, niti Nikola Vukčević zaposleni u Skupštini da bi nas tužio", navela je ona.

Пратите нас на

Коментари8

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније