Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

Objavio: P.R. [ Mina ]

08. 02. 2018. 15:58 >> 17:38
3

NAPADI NA NOVINARE

Pažin: VDT da preispita efikasnost istraga

Vlada je danas preporučila Vrhovnom državnom tužilaštvu (VDT) da preispita efikasnost i djelotvornost svih istraga napada na novinare i imovinu medija koje su u njihovoj nadležnosti, i zadužila Upravu policije da preispita postupanje svojih službenika u tim istragama.

Vlada je danas preporučila Vrhovnom državnom tužilaštvu (VDT) da preispita efikasnost i djelotvornost svih istraga napada na novinare i imovinu medija koje su u njihovoj nadležnosti, a Upravi policije postupanje svojih službenika u tim istragama i utvdi da li je bilo propusta.

Potpredsjednik Vlade, Zoran Pažin, kazao je da je na današnjoj sjednici usvojen četvrti sumarni izvještaj o radu Komisije za praćenje postupaka nadležnih organa u istragama slučajeva prijetnji i nasilja nad novinarima, ubistava novinara i napada na imovinu medija.

On je novinarima nakon sjednice kazao da je Vlada podržala Komisiju za medije i iskazala punu spremnost da ispuni sve preporuke koje su u njenoj nadležnosti i u skladu sa važećim propisima.

„Vlada dijeli zabrinutost Komisije za medije u pogledu predmeta za koje prijeti opasnost zastare u nekom narednom periodu. Kao društvo, ne smijemo biti indiferentni u odnosu na tu činjenicu, a da se nijesmo prethodno uvjerili da su organi uradili sve što je u njihovoj nadležnosti da se do kraja istraži svaki slučaj pojedinačno“, istakao je Pažin.

Upravo zbog toga, kako je naveo, Vlada je donijela zaključke kojima preporučuje Vrhovnom državnom tužilaštvu da, imajući u vidu nalaze iz Izvještaja komisije, intenzivira aktivnosti i preispita efikasnost i djelotvornost svih istraga napada na novinare i imovinu medija koje su bile ili jesu u nadležnosti tužilaštava.

Prema riječima Pažina, Tužilaštvu je preporučeno da o preduzetim aktivnostima obavijesti Vladu u roku od 30 dana, sa posebnim osvrtom na predmete za koje opasnost zastare prijeti tokom ove godine.

„Vlada je, takođe, zadužila Upravu policije da, na bazi nalaza izvještaja Komisije, preispita postupanje službenika policije u istragama napada na novinare i imovinu medija i utvrdi da li je bilo eventualnih propusta u radu, i da o tome informiše Vladu u roku od 30 dana“, rekao je Pažin.

On je podsjetio da je Komisija problematizovala pitanje zatamnjenja ličnih podataka u predmetima istraga, i da postoji različita praksa između policije i tužilaštva, pri čemu Uprava policije slijedi smjernice koje je dobila od Agencije za zaštitu ličnih podataka i slobodan pristup informacijama, dok Tužilaštvo ne zatamnjuje lične podatke.

„Imajući to u vidu, uputili smo preporuke Agenciji da preispita svoje stavove vezano za ovo pitanje i mogućnost pristupa članova Komisije podacima o ličnosti, naravno, samo u onom dijelu koji se odnosi na rad komisije, a u skladu sa važećim propisima“, kazao je Pažin.

Kako je naveo, Vlada je pozitivno riješila pitanje naknade članovima Komisije, koje je takođe bilo prepoznato kao problem u prethodnom radu tog tijela.

Vlada je, dodao je Pažin, prihvatila inicijativu Komisije i zadužila Ministarstvo unutrašnjih poslova da sve izvještaje o radu tog tijela redovno objavljuje na svom sajtu, uključujući i preporuke i zaključke po preporukama koje će donositi Vlada.

„Prema tome, očekujemo u relativno kratkom vremenu od 30 dana povratne informacije od nadležnih organa, i očekujemo da te informacije budu podsticaj u daljem, još efikasnijem radu Komisije“, kazao je Pažin.

Пратите нас на

Коментари3

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније