Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

[ Objavio: I. P. ]

07. 02. 2018. 11:40   >>  11:41 1

PEJOVIĆ SMATRA

Neupitna evropska perspektiva Crne Gore

Ministar evropskih poslova, Aleksandar Andrija Pejović, smatra da je evropska perspektiva Crne Gore neupitna, ocjenjujući da je naša zemlja najviše odmakla u procesu integracija.

 

Pejović je istakao da je Strategija za vjerodostojnu perspektivu proširenja EU na Zapadni Balkan šansa da "u skladu sa smjernicama iz dokumenta države Zapadnog Balkana intenziviraju započete reforme i ubrzaju put prema članstvu".

"U tom procesu Crna Gora je najviše odmakla i njena evropska perspektiva je neupitna", poruke su sa sastanaka koje je ministar evropskih poslova Aleksandar Andrija Pejović imao u Strazburu tokom predstavljanja Strategije EK.

Pejović je, na poziv Evropskog parlamenta, učestvovao na predstavljanju Strategije za Zapadni Balkan, gdje je razgovarao sa europoslanicima Ivom Vajglom, Jozom Radošem, Alojzom Peterleom i Toninom Piculom, Eduardom Kukanom, Viktorom, Boštinaruom, Čarlsom Tanokom i Knutom Flekenštajnom, koji su istakli da Strategija koju su u Evropskom parlamentu predstavili visoka predstavnica EU Mogerini i komesar Han, pokazuje da Unija ima jasan plan u vezi s integrisanjem Zapadnog Balkana.

Iako su očekivanja od strategije bila veća, europoslanici su poručili da su ovim dokumentom sve države regiona ohrabrene da nastave s dobrim rezultatima, posebno u ključnim oblastima, uz naglasak da će se napredak u pristupanju temeljiti na individualnim postignućima svake od država.

"U tom smislu, europoslanici su istakli očekivanje da Crna Gora, kao država koja je na čelu procesa i koja bilježi najbolje rezultate u integrisanju, nastaviti s dobrom dinamikom otvaranja i zatvaranja poglavlja, što će omogućiti da pregovore završi i prije indikativno postavljenih rokova", saopšteno je iz MEP-a.

Pejović je istakao da je Vlada Crne Gore i sama prepoznala oblasti u kojima je potrebno uložiti dodatne napore i da će, uz podršku institucija EU i država članica nastaviti s vidljivim reformama i unapređenjem stanja.

"Nalazi iz dokumenta za nas nisu novina i, upravo iz toga razloga, u kontinuitetu radimo na unapređenju stanja u identifikovanim ključnim oblastima. Crna Gora će uraditi sve što je do nas kako bismo u planiranim rokovima, efikasno i kvalitetno odgovorili zahtjevima pristupnog procesa. Nadamo se da će EU i u narednom periodu ostati fokusirana na region i nastaviti da vrednuje pojedinačne rezultate", poručio je Pejović.

Uz zajedničku ocjenu da je Crna Gora predvodnik Zapadnog Balkana u procesu pristupanja, sagovornici su razmijenili mišljenje o tome kako Strategiju proširenja iskoristiti za postizanje napretka svake od država regiona.

Saglasili su se da su, kroz zahtjevne reformske procese tokom posljednje decenije, koji su prevashodno podstaknuti evropskom perspektivom Zapadnog Balkana, države regiona napravile značajan iskorak u demokratskom smislu. U tom smislu su poručili da je važno osnažiti prisustvo EU u regionu kako bi se „transformativni uticaj“ procesa evropske integracije nastavio, a region i Unija pripremili za nova proširenja.

Пратите нас на

Коментари1

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније