Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

15. 07. 2013. 15:05   >>  15:06 2

VUJOVIĆ O KOALICIJI

Krivokapić prijeti DPS-u, a flertuje s opozicijom

Izbor lidera Socijaldemokratske partije SDP-a i šefa parlamenta Ranka Krivokapića za predsjednika Parlamentarne skupštine OEBS-a značajno je ojačao njegov pregovarački potencijal, ocijenio je politički analitičar Zlatko Vujović.

On smatra da SDP sada koristi opoziciju kako bi učvrstio pozicije prema Demokratskoj partiji socijalista (DPS), navodeći da Krivokapić nastavlja da pozicionira svoju partiju kao medijatora između tvrdog krila vlasti DPS-a i opozicije, "prijeteći DPS-u, a flertujući sa opozicijom“.

"Koliko god, kratkoročno gledano, to bila veoma ugodna pozicija, na duži rok ona je neodrživa. Ono što bi se moglo zaključiti jeste da, koristeći opoziciju, SDP značajno učvršćuje pozicije prema DPS-u, ali je daleko od rušenja Vlade“, rekao je Vujović agenciji Mina.

Upitan da li je realno očekivati da nakon narednih izbora Krivokapić pretenduje na premijersko mjesto, Vujović je kazao da je očigledno da su političke ambicije lidera SDP-a velike, i da se kreću od pokrivanja neke od dvije ključne funkcije.

"Ne vjerujem da je Krivokapić spreman da ide stopama aktuelnog srbijanskog premijera Ivice Dačića, koji je izabran za premijera iako njegova stranka nije bila najjača, ali ne treba ni isključiti takav zahtjev ukoliko SDP, nakon samostalnog nastupa, eventualno, dramatično unaprijedi svoj izborni rezultat“, kazao je Vujović.

Prema njegovim riječima, ukoliko bi stvarni "ključevi“ bili u rukama SDP-a, odnosno da bez njih nije moguće napraviti vladajuću koaliciju, onda bi to značilo i ispostavljanje značajno većih zahtjeva kao uslova za formiranje postizborne koalicije. 

"Ali, ne treba zanemariti mogućnost da se i neka od partija sadašnje opozicije se uključi u igru. Vjerujem da će naredni parlamentarni izbori značajno usložiti dosadašnju političku kombinatoriku“, naveo je Vujović.

Пратите нас на

Коментари2

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније