Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

[ Mina; Objavio: B.V. ]

01. 02. 2018. 15:07 >> 14:36
2

CGO TRAŽI

Razriješiti Pejovića zbog nespojivosti funkcija

Centar za građansko obrazovanje (CGO) podnio je danas inicijativu predsjedniku Vlade Dušku Markoviću za pokretanje postupka razrješenja Aleksandra Andrije Pejovića zbog, kako su naveli, kršenja Ustava u dijelu nespojivosti funkcija.

 

Iz te nevladine organizacije su saopštili da su podnijeli i zahtjev Agenciji za sprječavanje korupcije (ASK) za pokretanje postupka protiv Pejovića za utvrđivanje sukoba interesa i ograničenja u vršenju javnih funkcija.

„Pejović je ministar evropskih poslova u Vladi i glavni pregovarač za vođenje pregovora o pristupanju Crne Gore Evropskoj uniji (EU) sa funkcijom ambasadora, odnosno istovremeno obavlja dvije javne funkcije i po istima ima paralelne prihode“, kazali si uz CGO.

To je, smatraju u toj NVO, suprotno članu 104 Ustava Crne Gore koji propisuje da „predsjednik Vlade i član Vlade ne može vršiti poslaničku i drugu javnu funkciju, niti profesionalno obavljati drugu djelatnost“.

Iz CGO tvrde da Pejović krši i članove 7, 9 i 23 Zakona o sprječavanju korupcije, odnosno vrši dvije javne funkcije.

„A nije ni prijavio sva primanja koja ima po tim osnovima kada je preuzeo i drugu funkciju, na što je bio obavezan 30 dana od dana stupanja na funkciju, iako su ona višestruko veća nego ona koja se nalaze u njegovom javnosti dostupnom imovinskom kartonu“, kaže se u saopštenju.

Navodi se da je CGO ukazao ASK-u na Pejovićev status ambasadora „na koji mu je Vlada, kao organ vlasti, dala suglasnost kroz usvajanje neustavne i nezakonite Odluke o izmjenama i dopunama odluke o uspostavljanju strukture za pregovore o pristupanju Crne Gore EU, a na osnovu ovog je dobio i dodatne prihode kroz Rješenje o posebnom dodatku na osnovu zaradu“.

Iz CGO su kazali da je Pejović, dodatno, i član Glavnog odbora Demokratske partije socijalista (DPS) i predsjednik Komisije za međunarodnu saradnju, evropske i evroatlanske integracije te stranke, dok se istovremeno nalazi na evidenciji Ministarstva vanjskih poslova kao lice koje ima status ambasadora.

Navode da Zakon o vanjskim poslovima propisuje u članu 109 da „diplomata ne može biti član organa političke stranke“ čime, kako su naveli, Pejović krši i Zakon o vanjskim poslovima jer je i visoki funkcioner DPS-a, pa samim tim ne može biti ambasador u skladu sa crnogorskim zakonodavstvom.

„Konačno, iz svih Pejovićevih javnih funkcija teško je utvrditi i kome je on odgovoran kao glavni pregovarač/ambasador – da li sebi samom kao ministru evropskih poslova, ili kolegi ministru vanjskih poslova, ili svom partijskom šefu“, kaže se u saopštenju.

Navodi se da takva situacija dovodi u pitanje javni interes.

„Jer ukoliko je sam sebi odgovoran, a ambasadori nijesu direktno odgovorni premijeru već ministru vanjskih poslova, pri čemu naglašavamo da je ambasadorska funkcija direktno vezana za poziciju glavnog pregovarača, onda se otvara pitanje sukoba interesa u smislu stava 2, člana 7“, kazali su iz CGO.

U tom članu se, kako su precizirali, navodi da „sukob interesa u vršenju javne funkcije postoji kad privatni interes javnog funkcionera utiče ili može uticati na nepristrasnost javnog funkcionera u vršenju javne funkcije."

„Takođe, kada putuje u inostranstvo i ima partijske susrete, pitanje je ko zapravo snosi troškove tih susreta, odnosno da li on trošeći novac poreskih obveznika zastupa javni ili partijski interes“, dodaje se u saopštenju.

Пратите нас на

Коментари2

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније