Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

[ Izvor: Pobjeda, Objavio: I. P. ]

31. 01. 2018. 07:52 >> 07:19
18

ANALITIČARI O DEKLARACIJI

Pokušaj revizije Drugog svjetskog rata

Svrha Deklaracije o pomirenju u Crnoj Gori, koju su u subotu potpisali čelnici političke grupacije Demokratski front (DF), pokušaj je revizije istorije Drugog svjetskog rata, ocijenili su politički analitičari.


Predsjednik Matice crnogorske, Dragan Radulović, kazao je Pobjedi da je svrha platforme DF-a da se izjednače fašisti sa antifašistima i patriote sa saradnicima okupatora.

Radulović je podsjetio da je ideju sličnu DF-u početkom 90-ih imao Franjo Tuđman sa takozvanim Svehrvatskim grobom u koji je bilo zamišljeno da se izmiješaju kosti ustaša, partizana, ubijenih u Blajburgu i srpskih stradalnika iz ustaških jama.

“Sve to da se napravi na prostoru logora Jasenovac. Da se tako žrtve još jednom ubiju i ponize, a da se zločinci operu od krvi i rehabilituju. Užas i kretenizam na kvadrat! Slično je i sa ovom deklaracijom o pomirenju, jer je njena posljednja svrha pokušaj revizije Drugog svjetskog rata, izjednačavanje fašista i antifašista, patriota i saradnika
okupatora”, rekao je Radulović.

I analitičar Ranko Đonović smatra da deklaracija koja navodno treba da pomiri pravoslavnu Crnu Goru zapravo može postići suprotan cilj – nove vjerske podjele, manje-više viđene u prethodnim ratovima na ovim prostorima. 

On smatra da to što je ova deklaracija potpisana na Savindan nije slučajnost.

“Pored glavnog prepoznatljivog velikosrpskog cilja ona ima za cilj da, koliko-toliko, skrene pažnju sa suđenja vijeka u vezi terorističkog napada u kojem su autori deklaracije, svakim danom je sve jasnije, imali zapažene uloge”, kazao je Đonović.

Пратите нас на

Коментари18

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније