Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

Objavila: M.L.B. [ Pobjeda ]

30. 01. 2018. 07:56   >>  07:24 27

DEKLARACIJA

DF traži pomirenje "pravoslavne većine"

„Deklaracijom o pomirenju u Crnoj Gori”, koju je javnosti ponudio Demokratski front, Crna Gora se karakteriše kao građanska država, ali je u prvi plan stavljeno pomirenje "pravoslavne većine" pa se predlaže da "pravoslavni Crnogorci i Srbi prvi preuzmu odgovornost" za njenu budućnost i da zajednički rade na prevazilaženju "opasnih naslijeđenih podjela".

U tekstu dokumenta, u koji je Pobjeda imala uvid, DF je predložio pomirenje "na tradicionalnoj i njegoševskoj Crnoj Gori, koja počiva na kosovskom zavjetu i poštovanju predaka".

Potpisivanje Deklaracije upriličeno je 27. januara, na Savindan, čime su autori željeli da istaknu potrebu pomirenja pravoslavaca u Crnoj Gori.

"Crna Gora je građanska država u kojoj ne postoji nacionalna većina i zato je potrebno da Srbi i Crnogorci prvi preuzmu odgovornost za njenu budućnost, tako što će zajednički raditi na prevazilaženju opasnih naslijeđenih podjela", navodi se u članu 2. Deklaracije, koju su u subotu potpisali lideri Demokratskog fronta Andrija Mandić, Milan Knežević i Nebojša Medojević.

U preambuli Deklaracije, odnosno njenom uvodnom dijelu navedeni su razlozi zbog kojih se DF odlučio za usvajanje ovakvog dokumenta.

"Polazeći od neophodnosti eliminisanja svih ideoloških sukoba, imajući u vidu duboku podijeljenost crnogorskog i srpskog naroda, radeći na pomirenju u pravoslavnom biću kao potrebnom preduslovu za novim trajnim dogovorom sa svim manjinskim narodima, ostajući dosljedni tradicionalnoj i njegoševskoj Crnoj Gori, koja počiva na kosovskom zavjetu i poštovanju predaka: mi potomci bjelaša i zelenaša, partizana i četnika, pravolinijaša i golootočana, donosimo Deklaraciju o pomirenju", stoji u tekstu dokumenta.

Tekst Deklaracije je kontradiktoran, imajući u vidu da pojedine tačke dokumenta sadržajem isključuju jedna drugu. Istovremeno, pripadnici manjinskih naroda u Crnoj Gori postavljeni u ulogu posmatrača imperativnog dogovora „pravoslavne većine”, kao "potrebnom preduslovu za novim trajnim dogovorom sa svim manjinskim narodima".

To nijesu, međutim, jedine kontroverze koje su pratile rad na ovom dokumentu.

Пратите нас на

Коментари27

Остави коментар
Види још

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније