Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

Mina; B.V.

29. 01. 2018. 12:07 >> 20:05
3

UEHARA PORUČILA

Neophodan napredak u vladavini prava

Crna Gora je daleko odmakla u procesu jačanja vladavine prava, ali ta ostvarenja su samo početak, i dodatni napredak je moguć i neophodan, ocijenila je ambasadorka Sjedinjenih Američkih Država (SAD) Margaret En Uehara.

Ona je na konferenciji o integrisanim istragama u oblasti korupcije, koja je danas počela u Budvi, kazala da su SAD ponosne što u tim naporima djeluju u partnerstvu sa Vladom Crne Gore.

Uehara je podsjetila na ocjenu američkog potpredsjednika Majka Pensa da Crna Gora mora “da se pozabavi korupcijom i izgradi odgovorne i transparentne institucije koje će funkcionisati u skladu sa najvišim očekivanjima svojih građana, i graditi povjerenje među onima koji će ulagati u naprednu budućnost ove zemlje.“

„Kao što svi znamo, korupcija je isuviše veliki problem da bi ga riješila jedna institucija. Umjesto toga, potreban je integrisani pristup koji će stvoriti sinergiju kombinovanih napora sudija, tužilaca, agencija za sprovođenje zakona i upravnih organa“, kazala je Uehara.

Prema njenim riječima, institucije koje treba da igraju ključne uloge obuhvataju Poresku upravu, Državnu revizorsku instituciju, uprave za inspekcijske poslove, za sprječavanje pranja novca i za imovinu, kao i građane Crne Gore.

„Crna Gora je daleko odmakla u procesu jačanja vladavine prava, i novije institucije kao što je Specijalno državno tužilaštvo su već ostvarile uspjeh. Međutim, ova ostvarenja su samo početak. Dodatni napredak je moguć i neophodan“, naglasila je Uehara.

Kako je navela, Ambasada SAD ima zadovoljstvo da omogući prisustvo američkih stručnjaka koji su u prilici da podijele svoje iskustvo i najbolje prakse u krivičnom gonjenju djela u vezi sa korupcijom. „Takođe, imamo čast da su prisutni predstavnici regionalnih, i naročito uspješnih, specijalnih državnih tužilaštava iz Hrvatske i Makedonije“.

„Kao partner i saveznik, SAD ostaju posvećene pružanju podrške vama, našim crnogorskim kolegama, u svim važim naporima u borbi protiv korupcije, kako bi stvorili pravedno i otvoreno društvom, čvrsto utemeljeno u vladavini zakona“, poručila je Uehara.

Пратите нас на

Коментари3

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније