Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

Objavio: F.R. [ Mina ]

23. 01. 2018. 18:30   >>  18:04 6

BUGAJSKI OCIJENIO

"SAD da spriječe sukobe na Balkanu"

Snažnija strategija za Zapadni Balkan, koju vodi Vašington, hitno je potrebna da bi spriječila političku radikalizaciju i etničku polarizaciju koja bi mogla izazvati oružane sukobe, ocijenio je član Centra za analizu evropskih politika (CEPA), Januš Bugajski.

On je kazao da se Balkan vraća na "američki radarski ekran" kao prijetnja regionalnoj stabilnosti i evropskom integritetu.

"Kako bi spriječio opasnu spiralu eskalacije, Vašington mora nastaviti snažniju strategiju kako bi se osigurala preostala stanja u zapadnim institucijama i smanjila ruska subverzija", rekao je Bugajski za evropski online časopis Edge, prenosi portal European Western Balkans.

On je napomenuo da je region nedavno bio svjedok nekoliko događaja, poput "pokušaja državnog udara u Crnoj Gori, stvaranja ruske obučene paravojne snage u Bosni i Hercegovini i ubistva srbijanskog političara na Kosovu".

Bugajski je istakao da ovi događaji mogu imati neku strategiju.

"Jasno je da nacionalistički radikali i operativci Kremlja direktno imaju koristi od nestabilnosti", naveo je Bugajski. On je kazao da je ubistvo Olivera Ivanovića još jedan udarac regionalnoj stabilnosti.

Bugajski je naglasio da to pogoduje "političarima koji žele da razgovori Beograda i Prištine propadnu".

Bugajski je ocijenio da ove regionalne nestabilnosti traže veću pažnju Sjedinjenih Američkih Država, i istakao da se takva inicijativa mora temeljiti na kontrasubverziji, nacionalnoj sigurnosti i regionalnoj suradnji.

Kada je u pitanju nacionalna sigurnost, on vjeruje da svaka država mora biti stavljena pod okrilje NATO-a.

"Vašington može da preuzme vodeću ulogu u deblokiranju napretka Makedonije i Bosne prema NATO-u i pružanju dvostrukog ulaska Srbije i Kosova nakon uspostavljanja pune bilateralne veze i dovršavanja potrebnih vojnih reformi", rekao je Bugajski.

Prema njegovim riječima, posljednji stub američke politike trebalo bi da bude zasnovan na regionalnoj bezbjednosnoj sradnji.

"Suzbijanje političkog i vjerskog terorizma, organizovanog kriminala i stranih subverzija osiguravaju vrijedne arene za prekograničnu suradnju", kazao je Bugajski.

On je rekao da je posebno zabrinut zbog veza Srbije s Moskvom, i kako nabavka novih sistema oružja može uticati na regionalnu stabilnost.

"Istraga teških i mekih sigurnosnih prijetnji prvi je korak u borbi protiv opasnosti i dokazivanju efikasnosti Amerike u borbi protiv Putinove strategije destabilizacije", zaključio je Bugajski.

Пратите нас на

Коментари6

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније