Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

Objavila M.L.B.

17. 01. 2018. 17:18   >>  17:16 15

DEMOKRATE PORUČILE

Bez nezavisnog Javnog servisa, nema fer izbora

Bez nezavisnog, objektivnog i nepristrasnog Javnog servisa, nema govora o uslovima za fer izbore, saopštili su predstavnici Demokrata na sastanku sa delegacijom OEBS/ODIHR-a.

Poslanici i potpredsjednici Demokrata Zdenka Popović, Momo Koprivica i Mijomir Pejović sastali su se sa predstavnicima OEBS/ODIHR-a, dr Ričardom Lapinom i Tamarom Otiašvili.

Oni su, kako se navodi u saopštenju Demokrata, istakli da je uslov za elementarnu stabilizaciju političkih prilika smanjenje zloupotreba, minimalno relaksiranje društvene atmosfere i ozbiljne finansijske uštede održavanjem predsjedničkih i lokalnih izbora u istom danu.

“Prema našim saznanjima očekivanja međunarodne javnosti, ali i domaće javnosti govore u prilog održavanju predsjedničkih i lokalnih izbora u istom danu, jer je to u skladu sa elementarnim demokratskim principima i principom društvene racionalnosti”, poručile su Demokrate.

Navode i da ne postoji nikakva prepreka da se predsjednički i lokalni izbori održe u istom danu.

“Svako drugačije rešenje je pucanj u demokratiju i trasiranje puta u nove i teške zloupotrebe”, navodi se u saopštenju Demokrata.

Demokrate su istakle ozbiljnu zabrinutost zbog, kako navode, devastacije autonomije RTCG-a.

“Na snazi su politički motivisane procedure razrješenja članova Savjeta čime se najozbiljnije dovode u pitanje osnovni uslovi za iole fer izbore. Bez nezavisnog, objektivnog i nepristrasnog Javnog servisa nema govora o uslovima za fer izbore”, poručile su Demokrate.

Kažu da u medijskoj sferi, ne da nema napretka u skladu sa preporukama OEBS-a, nego se, kako navode Demokrate, odvija blokada stvaranja uslova za poštenu predizbornu atmosferu.

“Tako je posebno simptomatično da su poslanici vladajuće koalicije pribjegli izmjeni zakona o biračkom spisku, a izbjegli usvajanje ozbiljne preporuke OEBS-a o izmjeni medijskih zakona za koje im takođe nije potrebna dvotrećinska većina u Skupštini. Time su poslali poruku da žele da zarobe iole nezavisne medije i da se neometano nastavi skandalozno djelovanje onih medija koji i prema eksplicitnom navodu u Izvještaju OEBS-a pokazuju jasnu pristrasnost prema vlasti uz klevetanje opozicije”, navodi se u saopštenju Demokrata.

Oni su naveli da je neophodno da se posmatraju izborni procesi i stvara podsticaj da oni budu zakoniti i slobodni,.

“U potpunosti je srušeno povjerenje u izborni proces, zahvaljujući usavršenim izbornim zloupotrebama DPS-a”, poručuju Demokrate.

Istaknuto je da međunarodni posmatrači moraju usmjeriti što više pažnje i na ono što je utvrđeno pravosnažnim presudama u Crnoj Gori i što se konstatuje u Izvještajima EU, a to su, kako ističu Demokarete “brutalne kupovine glasova”.

“Poslanici Demokrata su ukazali na brojne manjkavosti normativnog okvira i nedostatak institucionalnih mehanizama da se osigura djelotvorna zaštita izbornih prava i sloboda i blokiraju zloupotrebe javnih resursa, kao i na zarobljenost ključnih institucija kao što su DIK i Agencija za sprječavanje korupcije”, zaključile su Demokrate.

Пратите нас на

Коментари15

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније