Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

[ Objavio: I. P. ]

17. 01. 2018. 11:13 >> 10:42
21

VUKSANOVIĆ S DAČIĆEM

Složen položaj Srba u Crnoj Gori

Srbi u Crnoj Gori uživaju daleko manji društveni i politički uticaj nego što je to slučaj sa desetostruko manjim nacionalnim zajednicama, saopštio je predsjednik Srpskog nacionalnog savjeta (SNS), Momčilo Vuksanović.

 

On se u ambasadi Srbije u Podgorici sastao sa srpskim šefom diplomatije Ivicom Dačićem, kojeg je informisao o položaju srpskog naroda u Crnoj Gori.

Vuksanović je, kako je saopšteno iz SNS-a, Dačića upoznao "sa izuzetno složenim položajem srpskog naroda u Crnoj Gori". Rekao je da odnos vlasti u Crnoj Gori nije u skladu sa proklamovanim stavovima rukovodstava Srbije i Crne Gore, "bar kad se tiče odnosa aktuelne crnogorske vlasti prema građanima srpske nacionalnosti u Crnoj Gori".

"Vuksanović je saopštio srpskom ministru inostranih poslova da Srbi u Crnoj Gori uživaju daleko manji društveni i politički uticaj nego što je to slučaj sa desetostruko manjim nacionalnim zajednicama, da se zakonska rješenja po pravilu mijenjaju na štetu srpskog naroda, da predstavnika Srba u Crnoj Gori nema u lokalnim i državnim institucijama – od mjesne zajednice do diplomatije", navodi se u saopštenju nakon sastanka.

Prvi čovjek SNS-a je ukazao "na izuzetno težak položaj srpskih organizacija, naročito srpskih medija, koji su zbog zakonske regulative i promjene pravilnika o raspodjeli sredstava za zaštitu identiteta nacionalnih zajednica, dovedeni u poziciju potpunog prekida emitovanja programa Srpske radio-televizije, opstanka 'Srpskih novina' i dalje produkcije Književne zadruge Srpskog nacionalnog savjeta".

"Vuksanović je saopštio Dačiću da je Srpski nacionalni savjet takođe sa istim problemom upoznao i druge institucije Republike Srbije, uz napomenu da Srbija kao država srpskog naroda ima pravo i obavezu da pomaže srpski narod u okruženju, i vodi računa o njegovom ravnopravnom tretmanu u državama regiona. Vuksanović je upoznao Dačića sa činjenicom da Srpski nacionalni savjet, kao krovna institucija srpskog naroda, nema pristupa državnim institucijama u Crnoj Gori i da sve inicijative i zahtjevi ostaju bez odgovora, odnosno da nije u prilici da predsjedniku Vlade i drugim institucijama u Crnoj Gori predoči konkretne probleme srpskog naroda", navodi se u saopštenju.

Ističe se da se Vuksanović osvrnuo i na pomoć Vlade Srbije pri kupovini "Srpske kuće", navodeći da "bez obzira na to što je srpskom narodu obezbijeđen kvalitetan prostor za Srpski kulturno-informativni centar, raspored korištenja još nije donesen".

"A srpske organizacije nemaju sredstava ni za preseljenje, a kamoli za organizovan rad, pozivajući insitucije Republike Srbije da pomognu očuvanju srpskog nacionalnog, kulturnog i jezičkog identiteta dok Srba još ima na ovim prostorima", navodi se u saopštenju.

Пратите нас на

Коментари21

Остави коментар
Види још

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније