Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

Objavila: M.L.B. [ Vijesti.me ]

11. 01. 2018. 09:13 >> 08:15
22

IZVJEŠTAJ SENATORA

Oprez zbog daljih pritisaka Moskve

Crna Gora treba da bude na oprezu jer pritisak i uticaj Moskve mogu biti nastavljeni i nakon punopravnog članstva u NATO, navodi se u izvještaju koji su za Senat Sjedinjenih Američkih Država (SAD) pripremili senatori iz reda Demokrata, a koji je objavio senator Ben Kardin.

U izvještaju „Putinov asimetrični napad na demokratiju u Rusiji i Evropi: Posljedice po nacionalnu bezbjednost SAD), koji je objavio senator Ben Kardin, navodi se da je nakon članstva Crne Gore u NATO malo vjerovatno da će Rusija prema Crnoj Gori koristiti grubu i otvoreno nasilnu taktiku, prenose "Vijesti".

„Ali Moskva bi mogla da nastavi da pritiska i utiče na sličan način kao što je to viđeno u Bugarskoj. Međunarodna zajednica ne smije spavati na lovorikama sada kad je Crna Gora članica NATO-a, već treba da aktivno pomogne vladi da ojača svoju odbranu protiv "meke moći" kojom raspolaže Rusija“, navodi se u izvještaju.

U Izvještaju koji je pripremljen za Odbor za međunarodne odnose američkog Senata ističe se da je "maligni uticaj" Rusije u Crnoj Gori prisutan duže vrijeme, ali da je inteziviran 2016. godine sa ciljem da se spriječi ulazak u NATO i kulminirao navodnim pokušajem Rusije da zbaci vlast na parlamentanim izborima u oktobru te godine.

Dodaje se da je Rusija htjela da destabilizuje Crnu Goru na isti način kao što je učinila u Ukrajini i Gruziji, kako bi je pokazala nesposobnom da se integriše sa zapadnim demokratijama.

„Ovaj pokušaj puča nije bio jednokratni događaj, već kulminacija neprekidne propagande i kampanje miješanja da bi građani Crne Gore ubijedili da se usprotive članbstvu u NATO“, kaže se u dokumentu.

Пратите нас на

Коментари22

Остави коментар
Види још

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније