Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

Objavila: M.L.B. [ Beta ]

08. 01. 2018. 13:58 >> 13:42
5

PORUKA BALKANU

EK: Nove članice pojedinačno, po zasluzi

Evropska komisija stavila je danas do znanja da će nove članice sa Zapadnog Balkana u Evropsku uniju ući pojedinačno po zaslugama, ali da se svim zapadnobalkanskim partnerima pruža podrška u reformama i naporima da uđu u EU.

Predstavnik za štampu Evropske komisije Margaritis Šinas na redovnom brifingu rekao je da je to ponovio predsjednik Komisije Žan-Klod Junker prilikom nedavnog susretra s makedonskim premijerom Zoranom Zaevim, kao i da će Junker i evrokomesari o tome u petak u Sofiji razgovarati s čelnicima bugarskog predsjedništva EU.

Šinas je time odgovorio na pitanje da li Evropska komisija dijeli zabrinutost, koju su izvori bugarskog predsjedništva EU prenijeli novinarima, da jenjava proces približavanja zapadnobalkanakih zemalja Uniji i da li Evropska komisija ima u vidu vrijeme kad bi moglo doći do ulaska u EU novih članica Crne Gore i Srbije.

On je rekao da će Evropska komisija i EU u idućih osam do devet mjeseci odlučiti "kako će postupiti u odnosu na svaku o tih (zapadnobalkanskih) zemalja pojedinačno".

"To je proces utemeljen na zaslugama ", rekao je Junkerov portparol.

Šinas je dodao da je "riješenost tu, perspektiva, volja je tu, politička atmosfera postoji"

"Mi veoma pozdravljamo činjenicu da je bugarsko predsjedništvo EU najavilo susret na vrhu čelnika Unije i zemalja Zapadnog Balkana u maju u Sofiji upravo s ciljem da se to naglasi", rekao je portparol Evropske komisije.

 

Пратите нас на

Коментари5

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније