Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

TVCG [ Objavio: O.Z. ]

29. 12. 2017. 01:08 >> 07:12

SKUPŠTINA CG

Nije prošao izborni zakon

Poslanici crnogorskog parlamenta nijesu usvojili izmjene i dopune Zakona o izboru odbornika i poslanika, jer nije bilo dvotrećinske podrške.

Za usvajanje Zakona glasalo je 40 poslanika, dok je jedan bio uzdržan. 

"Mi smo uradili sve, posebno zahvaljujem Radnoj grupi", kazao je nakon glasanja predsjednik Skupštine Ivan Brajović. 

Poslanici Demokratskog fronta (DF), iako su prisutvovali "maratonskoj" sjednici koja je završena sat i po nakon ponoći, napustili su skupštinsku salu prije glasanja. 

Poslanici su usvojili izmjene i dopune zakona o elektronskim medijima, biračkom spisku i finansiranju političkih subjekata i izbornih kampanja. 

Za usvajanje ovih zakona bila je potrebna prosta većina.

Set izbornih zakona predložila je grupa poslanika, na osnovu preporuka OEBS-a. Pripremila ih je Radna grupa u kojoj nije bilo predstavnika opozicije. Ipak, raspravi na plenumu prisustvovali su poslanici DF-a i nekoliko nezavisnih poslanika. Radna grupa usvojila je 18 preporuka OEBS-a za unaprjeđenje izbornog procesa.

Podršku svih poslanika vladajuće koalicije dobio je i Predlog Zakona o turizmu i ugostiteljstvu.

Takođe sa 41 glasom izglasan je Prijedlog zakona o državnim službenicima i namještenicima, kao i Zakon o lokalnoj samoupravi. Prihvaćene su i dopune Zakona o finansiranju lokalne samouprave.

Izmjene izbornog zakonodavstva nijesu lake 

Ranije danas tokom rasprave, predsjednica Radne grupe Marta Šćepanović kazala je da izmjene izbornog zakonodavstva nijesu ni lake ni jednostavne i da u potrazi za najboljim rješenjim postoji više kriterijuma.

„Najvažnije je da se politički akteri rukovode standarima koji moraju zadovoljiti izborno zakonodavstvo da bi ono predstavljalo okvir za demokratsku utakmicu svih izbornih aktera“, rekla je Šćepanović.

Ona je kazala da je poziv za učešće u radu Radne grupe bio otvoren svima do završetka rada na zakonima, ali da su poslanici opozicije odbili učešće.

Prema riječima Šćepanović, Radna grupa je bila maksimalno transparentna, pozvala na učešće u radu sve zainteresovane subjekte i konsultova sve državne organe koji primjenjuju izborno zakonodavstvo.

„Ovi izborni zakoni rezultat su konsultativnog procesa i uključivanja svih relevantnih subjekata“, rekla je Šćepanović, navodeći da žali što prepoznate nevladine organizacije nijesu doprinijele radu na izbornim zakonima.

Poslanik Demokratske partije socijalista (DPS), Predrag Sekulić, kazao je da je Zakon o izboru odbornika i poslanika mijenjan više puta, skoro posle svakog izbornog ciklusa.

„Promjene zakona su bile potrebne našim kolegama iz opozicije da opravdaju izborne poraze i kažu kako zakoni nijesu dobri i oni ne mogu da pobijede“, rekao je Sekulić.

Drugi razlog za izmjene ovog zakona, kako je naveo, bili su evropski standardi.

Poslanik Demokratskog fronta (DF), Milutin Đukanović, kazao je da DPS nije suštinski, već samo formalno, tretirao preporuke OEBS-a i ocijenio da su predlozi vladajuće partije korak unazad i povećavaju već postojeći haos u izbornom zakonodavstvu.

On je pitao šta je sa preporukama koje se odnose na aferu „Snimak“ i time da specijalno državni tužilac Milovoj Katnić nije učinio ništa da procesuira predstavnike DPS-a, „iako mu je sve nacrtano“.

Đukanović je ponovio da Crna Gora još nema prave biometrijske lične karte i istakao da je protiv predloga da jedan birač može potpisati više izbornih lista, a na dan glasanja će odlučiti koju će zaokružiti.

Poslanik Force i potpredsjednik Skupštine, Genci Nimanbengu, kazao je da je da je sumnjao da domet Radne grupe neće biti najveći zbog izostanka rada opozicije.

„Za svaku demokratiju je poražavajuće da građani nemaju povjerenja u izborni proces“, kazao je Nimanbegu, navodeći da smatra da ima dosta konzistentnosti u radu političkih partija.

On je lošim ocijenio to što je opozicija odlučila da ne učestvuje u radu Radne grupe.

Nimanbegu je kazao da je izbornim zakonima ukinuta afirmativna akcija za Albance i da zbog toga imaju manji broj posalnika nego što bi im pripadalo.

On je kazao da zbog toga nije potpisao Predlog zakona o izboru odbornika i poslanika i najavio da će djelovati amandmanski.

Poslanica DF-a, Branka Bošnjak, rekla je da predložene izborne zakone doživljava kao „političo licemjerstvo DPS-a kako bi ispunio štrik kod OEBS-a“.

Ona je kazala da se izmjenama ništa suštinski ne mijenja, što se vidi iz činjenica da nijesu tretirali Zakon o izbornim registrima prebivališta i boravišta i da nije sigurna koliko OEBS/ODHIR zaista želi da izbori u Crnoj Goti proteknu u demokratskom ambijentu.

Bošnjak je rekla da su se u DF-u nadali da će takozvana građanska opozicija, kada je ušla u Vladu izbornog povjerenja, na dnevni red staviti izmjene izbornog zakona.

„Da su oni tada stali na stranu DF-a i napravili pritisak, DPS sigurno ne bi vladao“, rekla je Bošnjak i najavila da DF neće podržati izmjene izbornih zakona koji su populisitički a ne suštinski.

Poslanik Liberalne partije, Andrija Popović, kazao je da je „kucnuo čas“ da se radikalnije promijeni izborno zakonodavstvo i neposredan izbor poslanika i odbornika.

„Da građanin ima pravo da na listi bira one koji će zastupati njegove interese bez obzira na poziciju kandidata na listi“, rekao je Popović.

Nezavisni poslanik, Aleksandar Damjanović, pitao je kako i na koji način će se izborni zakoni donositi u parlamentu, ako se uzme u obzir da su neki izbori već raspisani i da su rokovi za raspisivanje narednih izbora već u toku.

On je pitao i zašto se Radna grupa nije bavila ključnim pitanjimaa koja dotiču izbornog sistema i zakona koji su osnova izbornih manipulacija.

„Ubijeđen sam da bez promjene izbornog modela i direktne participacije građana u izbornom modelu nema političkih promjena u Crnoj Gori“, istakao je Damjanović i najavio amandmane.

izmjene izbornog zakonodavstva nijesu ni lake 

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније