Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

Objavio: P.R. [ Beta/rtcg.me ]

27. 12. 2017. 22:50 >> 23:25

SPORAZUM ZA CG

Tači za ratifikaciju u januaru

Predsjednik Kosova, Hašim Tači izjavio je da će Kosovo ostati izolovano, ukoliko se u januaru ne ratifikuje sporazum o demarkaciji sa Crnom Gorom i formira Zajednicu opština sa srpskom većinom, kako bi se omogućila vizna liberalizacija.

Tači je u interviju za Radio slobodna Evropa rekao da Kosovo treba da ratifikuje sporazum o demarkaciji sa Crnom Gorom i formira Zajednicu opština sa srpskom većinom kako bi se omogućila vizna liberalizacija, iako je demarkacija po njemu, nepotreban uslov Evropske unije.

"Ukoliko se to ne desi u januaru, Kosovo će ostati izolovano", smatra Tači.

On tvrdi da je bivša državna komisija obavila profesionalan posao ali i da ozbiljno prati rad nove komisije koja je konstatovala da je bivša izgubila teritoriju Kosovu.

Kosovski predsjednik je rekao da se zahtjev poslanika ne tiče "izazivanja suda i njegovog ukidanja, već da se radi o alternativi kao što je to bio slučaj u drugim zemljama u regiji".

"Ne ohrabrujem poslanike, ali svaku zakonsku odluku Skupštine Kosova ću sprovesti i potpisati. Ukoliko je ne potpišem, onda ću da prekršim Ustav", kazao je Tači.

Kosovski predsjednik je ponovio da je Specijalni sud istorijska nepravda, ali da je istovremeno u vrijeme kada se to pitanje našlo pred Skupštinom poslanike pozvao da podrže njegovo formiranje, kako bi se očuvalo partnerstvo sa SAD-om, NATO-om i EU.

"Postavlja se pitanje, zašto je potrebno Kosovu nešto posebno, specijalno, da nijesmo građani drugog reda, da nijesmo napali neku zemlju, Srbiju? Srbija je okupirala Kosovo i to je bio odbrambeni rat od strane oslobodilaca naroda Kosova", naveo je Tači.

Govoreći o dijalogu sa Srbijom, Tači je izrazivši uvjerenje da će se okončati sporazumom o međusobnom priznanju Kosova i Srbije, i članstvu Kosova u Ujedinjenim nacijama.

Naglasio i da je uloga Sjedinjenih Država u podržavanju dijaloga nezamjenljiva, ali da je protiv uključivanja Rusije u dijalog.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније