Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

[ Objavio: O.Z. ]

27. 12. 2017. 18:10 >> 23:50
4

DARMANOVIĆ ISTAKAO

Nema razloga za protestnu notu SAD-u

Sjedinjene Američke Države (SAD) se ne miješaju u izbore u Crnoj Gori, tako da nije bilo razloga da Vlada uputi protestnu notu Vašingtonu, kazao je danas u Skupštini Crne Gore ministar vanjskih poslova, Srđan Darmanović, komentarišući ocjene da se ambasadorka SAD Margaret Uehara miješa u unutrašnje stvari naše zemlje.

Ministri su danas u parlamentu odgovarali na poslanička pitanja. Tražili su se odgovori na pitanja ko su prijatelji, a ko neprijatelji države, do čega se došlo tokom rasprave o odnosima Crne Gore sa Rusijom i SAD-om.

Poslaniku DF-a Jovanu Vučuroviću sporno je što je američka ambasadorka čestitala DPS-u rezultat na lokalnim izborima, ocjenjujući da je to skandal.

"Koliko ste puta uputili diplomatsku notu ili upozorili ambasadorku SAD da se ne miješa u unutrašnje stvari naše zemlje, pošto ona to radi u kontinuitetu? Ambasada SAD čestita DPS-u na krađi na izborima, iako su im usta puna izbornog zakonodavatva. Ovim činom je uvrijedila opozicione birače", naveo je Vučurović.

Darmanović je istakao da nije neuobičajeno da se pozdrave izbori u zemlji, kao ni da se komentarišu procesi u trećim zemljama.

"Ministarstvo vanjskih poslova nije protestovalo prema SAD, jer nije imalo povod", kazao je on.

Razuman oprez u vezi miješanja Rusije

Milun Zogović (DF) pitao je Darmanovića o saznanjima da Rusija planira da se miješa u predstojeće predsjedničke izbore.

"Na kojim saznanjima temeljite vaše proizvoljne ocjene da je moguće proizvoljno miješanje Rusije u izborni proces", pitao je Zogović.

Darmanović je rekao da je miješanje Rusije u izborne procese drugih zemalja svakodnevna tema.

"U SAD-u o tome je pokrenuta zvanična istraga. Imajući u vidu sve što se dešavalo sa našim izorima u oktobru 2016, razumna ocjena je svake države da ispolji oprez kada su u pitanju svaki naši predstojeći izbori. Mi se, naravno, nadamo da ovoga puta do toga neće doći, što bi bio veoma ohrabrujući signal", naveo je ministar vanjskih poslova.

Predrag Bulatović (DF) pitao je Darmanovića zašto, za razliku od glavnog specijalnog tužioca Milivoja Katnića, konstantno saopštava da je zvanična Rusija umiješana u pokušaj terorističkog napada 16. oktobra 2016.

Svoje objašnjenje Darmanović je potkrijepio izjavama ruskog šefa diplomatije Sergeja Lavrova.

"Od momenta kada je diplomata takvog formata dozvolio sebi da izjavi da su politički lideri Crne Gore izdali Rusiju, nijedan izjava ili kvalifikacija koju bih ja upotrijebio ne može biti pretjerana", naveo je Darmanović.

Takođe, naveo je da je optuženi Eduard Šišmakov učestvovao na sjednicama Savjeta bezbjednosti Rusije 2014. godine.

"U radu takvog tijela ne učestvuju neidentifikovani nacionalisti, već se poziv za učešće dobijaju od visokih državnih adresa", naglasio je Darmanović.

Osim Darmanovića, na pitanja poslanika odgovarali su ministar prosvjete Damir Šehović, ministar odbrane Predrag Bošković, ministar saobraćaja i pomorstva Osman Nurković, ministar održivog razvoja i turizma Pavle Radulović, ministar zdravlja Kenan Hrapović, ministar rada i socijalnog staranja Kemal Purišić i ministarka javne uprave Suzana Pribilović.

Пратите нас на

Коментари4

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније