Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

Objavio: M.L.B. [ Mina ]

28. 12. 2017. 07:50 >> 07:18
3

PREPORUKE OEBS-A

Parlament danas o izbornim zakonima

Crnogorski parlament raspravljaće danas o predloženim izbornim zakonima, koje je pripremila Radna grupa na osnovu preporuka OEBS-a.

Poslanici će se izjasniti o izmjenama i dopunama zakona o izboru odbornika i poslanika, elektronskim medijima, biračkom spisku, finansiranju političkih subjekata i izbornih kampanja.

Za usvajanje predloženog zakona o izboru odbornika i poslanika potrebna je dvotrećinska podrška u parlamentu.

Poslanici Demokratskog fronta i Ujedinjene Crne Gore, koji su prekinuli bojkot parlamenta, najavili su da neće podržati izborne zakone.

Izmjenama Zakona o izboru odbornika i poslanika predlaže se da jedan od tri kandidata na izbornim listama bude žena. Kako je obrazloženo, na ovaj način se procentualno povećava njihovo učešće u skupštinama na lokalnom i državnom nivou.

Propisano je da izborna kampanja počinje 30 dana prije izbora, a završava se 24 sata prije njihovog održavanja.

Biraču se omogućava da potpisom podrži jednu ili više izbornih lista za izbor odbornika, odnosno poslanika, čime se, kako je obrazloženo, jača politički pluralizam. Važećim zakonskim rješenjem birač je svojim potpisom mogao podržati samo jednu izbornu listu.

Predloženo je da su opštinske izborne komisije i Državna izborna komisija (DIK) obavezne da podatke o broju glasova koje je dobila svaka izborna lista, odnosno broju mandata, tabelarno prikažu po svakom biračkom mjestu i objave.

DIK donositi Etički kodeks organa za sprovođenje izbora, kao i godišnji plan rada.

Predloženo je da DIK, radi dodatnog unapređenja javnosti rada, na svom veb portalu objavljuje sve akte i podatke od značaja za sprovođenje izbora, kao i privremene i konačne rezultate glasanja na svakom biračkom mjestu.

Veb portal DIK-a sadržaće podportale opštinskih izbornih komisija, i na taj način će se stvoriti mogućnost da se sa jednog mjesta prati izborni proces na svim nivoima.

Izmjenama Zakona o finansiranju političkih subjekata i izborne kampanje predviđeno je da izborne liste dostavljaju Agenciji za sprječavanje korupcije privremene izvještaje o troškovima kampanje najkasnije pet dana prije održavanja izbora.

Učesnici izbora su obavezni da otvore poseban žiro račun odmah nakon potvrđivanja lista. U slučaju da kampanju počnu prije potvrde liste, partije su dužne da otvore račun i ranije.

Kako se navodi, račun moraju da zatvore najkasnije 90 dana od objavljivanja izbornih rezultata.

Na dnevnom redu ove sjednice su i predloženi zakoni o lokalnoj samoupravi, državnim službenicima i namještenicima, putevima, turizmu i ugostiteljstvu, kao i izbori i imenovanja.

Пратите нас на

Коментари3

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније