Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

Objavio: F.R.

21. 12. 2017. 19:44 >> 19:13

SJEDNICA VLADE

Donijeta Strategija smanjenja rizika od katastrofa

Vlada Crne Gore na današnjoj sjednici je donijela Strategiju za smanjenje rizika od katastrofa, čiji je ključni segment prevencija novih i smanjenje postojećih rizika.

"Strategija predstavlja osnovni dokument koji ima za cilj da ukaže na najbitnije segmente smanjenja rizika od katastrofa na lokalnom i nacionalnom nivou. Ključni segment strategije je prevencija novih rizika i smanjenje postojećih, kroz implementaciju integrisanih sveobuhvatnih ekonomskih, socijalnih, zdravstvenih, obrazovnih, ekoloških i drugih mjera, sprječava i smanjuje izloženost i ranjivost društva od rizika od katastrofa, povećava pripremljenost za reagovanje i obnovu, a time povećava i stabilnost samog društva", navodi se u saopštenju.

U raspravi je istaknuto da će Crna Gora biti prva država Zapadnog Balkana koja će imati jednim dokumentom obuhvaćene sve oblasti koje se odnose na smanjenje rizika od prirodnih i drugih katastrofa. 

Usljed personalnih promjena u pojedinim ministarstvima i drugim institucijama i u nazivu organa uprave nadležnog za zaštitu životne sredine, donijeta je i Odluka o izmjeni Odluke o obrazovanju Odbora za smanjenje rizika od katastrofa.

Usvojena je Informacija o programima podrške Evropske unije Crnoj Gori za 2017.

"Prilikom predstavljanja Informacije istaknuto je da Crna Gora u kontinuitetu pokazuje uspjeh u korištenju sredstava IPA-e, što predstavlja potvrdu spremnosti administracije da postepeno preuzme samostalno upravljanje finansijskom podrškom Evropske unije. To potvrđuje podatak da je od 235 miliona eura izdvojenih za period 2007-2013, Crna Gora iskoristila više od 90 odsto raspoloživih sredstava bespovratne podrške. U pravcu nastavka uspješnog korištenja dostupnih sredstava za period 2014-2020, u kojem Crna Gora raspolaže sa značajno uvećanim iznosom od 270,5 miliona eura, već je isprogramirano preko 120 miliona eura u okviru nacionalnih programa za 2014, 2015, 2016. i 2017. Ova sredstva su usmjerena na podršku najvažnijim reformama koje će Crna Gora sprovoditi u okviru pregovaračkog procesa, ali i na dalje jačanje infrastrukture. Konstatovano je i da je uspješno korištenje sredstava EU u pretpristupnom periodu je doprinijelo dinamičnijem pregovaračkom procesu. Ovo ujedno predstavlja i snažan podsticaj da s istim entuzijazmom nastavi rad na ispunjenju strogih zahtjeva i standarda EU u oblasti kohezijske politike u godinama koje slijede", naglasili su iz Vlade.

Vlada je usvojila Informaciju o Predlogu Finansijskog  sporazuma između Evropske komisije, Vlade Crne Gore i Vlade Srbije, za Akcioni program prekogranične saradnje Srbija – Crna Gora 2015-2017, za alokaciju 2016. u okviru Instrumenta pretpristupne podrške (IPA II), s Predlogom sporazuma i prihvatila predloženi Finansijski sporazum.

Potpisivanjem tog sporazuma biće omogućena realizacija aktivnosti čiji je opšti cilj poboljšanje socio-ekonomske situacije u programskim područjima kroz snaženje saradnje i zajedničkih inicijativa u  prioritetnim sektorima - zapošljavanje, mobilnost radne snage, te socijalne i kulturne inkluzije sa obje strane granice, zaštita životne sredine i promocija turizma, kulturne i prirodne baštine od obostranog interesa za građane Srbija i Crne Gore. Programsko područje obuhvata geografsku teritoriju u Sjevernom i Centralnom regionu Crne Gore i jugozapad Srbije. Ukupni procijenjeni troškovi alokacije za 2016. za ovaj Program iznose 1.411.764 eura, dok je maksimalni doprinos Evropske unije ovom Akcionom program određen na 1.200.000 eura. Od država korisnica Ipe II ne zahtijevaju se nikakvi finansijski doprinosi.

"Usvojena je Informacija o Predlogu memoranduma o razumijevanju između Ministarstva odbrane Crne Gore i NATO Organizacije za komunikacije i informacije  koju predstavlja NATO Agencija za komunikacije i informacije u vezi saradnje u oblasti C4ISR aktivnosti i Predlogu tehničkog sporazuma između Ministarstva odbrane Crne Gore i NATO Agencije za komunikacije i informacije (NCIA) o pružanju usluga za period od 1. januara 2017. do 31. decembra 2027. godine s Predlogom memoranduma. Potpisivanjem Memoranduma se ostvaruje dodatni nivo interoperabilnosti sa NATO-m, kroz korišćenje razvijenih programa NATO Agencije za komunikacije i informacije na nacionalnom nivou. Pored toga, Tehničkim sporazumom definisani su opšti uslovi i procedure za pružanje usluga u oblasti Sistema za komunikacije i informacije, kako bi se, po potrebi, unaprijedila saradnja između ugovorenih strana u cilju poboljšanja interoperabilnosti, koherentnosti i kohezije CIS aktivnsoti širom Alijanse", kazali su iz Ministarstva.

Vlada je usvojila Informaciju o realizaciji MONDEM programa s Predlogom sporazuma zajedničkom finansiranju između Ministarstva odbrane i Programa Ujedinjenih nacija za razvoj (UNDP).

"Imajući u vidu da se MONDEM program, koji je posvećen razvoju kapaciteta za demilitarizaciju i sigurno skladištenje lakog naoružanja i konvencijalne municije, završava 31. decembra 2018, predstavnici Organizacija za evropsku bezbjednost i saradnju (OEBS) u Crnoj Gori su predložili da OEBS obezbijedi sredstva u iznosu od 243.722,94 eura za završetak uništavanja viškova ubojnih sredstava, dok će OEBS u saradnji sa Ministarstvom odbrane Crne Gore, obezbijediti 300.00 eura za izgradnju nove ograde oko skladišta Brezovik. Tim povodom, Vlada je prihvatila Sporazum o zajedničkom finansiranju između Ministarstva odbrane i UNDP-a i dala saglasnost da se 100.000 eura, iz budžetskih sredstava Ministarstva odbrane za 2017. godinu, uplati u fond MONDEM programa u cilju njegovog uspješnog završetka. Preostali dio sredstava u iznosu od 200.000 EUR obezbjeđuje OEBS", poručili su Vlade.

U okviru redovnog kvartalnbog izvještavanja, usvojena je Informacija o aktivnostima na realizaciji prioritetnih projekata iz oblasti poljoprivrede u četvrtom kvartalu 2017, koja sadrži pregled svih aktivnosti na na realizaciji prioritetnim projekta u ovoj oblasti.

"Usvojena je i Informacija o aktivnostima na realizaciji prioritetnih projekata iz oblasti turizma. Informacija sadrži pregled aktivnosti na realizaciji pojedinih projekata u skladu sa ugovornim obavezama, sa trenutnim statusom i narednim fazama za njihovu realizaciju. U raspravi je naglašeno da se većina projekata realizuju ugovorenom dinamikom i u skladu sa Investicionim programima. Vlada je donijela Odluke o izmjeni Odluke o načinu i kriterijumima za rješavanje stambenih potreba funkcionera i Odluke o izmjeni Odluke o rješavanju stambenih potreba državnih službenika i namještenika, kojim se vrši usklađivanje sa Zakonom o zaradama zaposlenih u javnom sektoru u dijelu koji se odnosi na odredbe o definisanim grupama poslova, zvanjima i koeficijentima. Radi rješavanja stambenih pitanja zaposlenih u Minstarstvu odbrane i Vojsci Crne Gore, Vlada je usvojila Informaciju o uplati finansijskih sredstava Stambenoj zadruzi „Odbrana” i dala saglasnost Minstarstvu odbrane da se u tu svrhu uplate sredstva iz ostvarenih prihoda u iznosu od 300.000 eura", poručili su iz Vlade.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније