Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

Objavila M.L.B.

20. 12. 2017. 22:36 >> 22:11
17

VUJANOVIĆ O NASLJEDNIKU

Đukanović bi bio promoter države

Predsjednik Crne Gore Filip Vujanović, lidera DPS-a Mila Đukanovića vidi kao narednog šefa države.

“On odlučuje i svi individualno odlučuju o svojim sudbinama, da li će on to prihvatiti stvar je njegovog opredjeljenja. Ja mislim da bi on bio promoter države Crne Gore u NATO, i međunarodnoj zajednici, koji bi branio sve vrijednosti Crne Gore” kazao je Vujanović u intervjuu za Pink Televiziju.

Posebno velikim uspjesima za 15 godina, koliko je na čelu Crne Gore, vidi sticanje nezavisnosti, ali i ulazak u NATO. Uprkos brojnim izazovima, pred obje te odluke.

“Ja smatram uspjehom što sam promovisao potrebu da imamo postepenu opreznost u svakoj državnoj odluci i funkciji svih građana Crne Gore. Govorim o samostalnosti Crne Gore, mene vrlo raduje da sam kao predsjednik Vlade, učestvovao u politikama koje sam pomenuo, i ovoj iz maja 99, i iz decembra ne znam sjećate li se te platforme o savezu dvije nezavisne države koja je bila ponuđena u decembru, a koja je bila u Srbiji rezervisano shvaćena, pa je došlo do pada Miloševića, i onda je smatralo se da se nađe model da ostanemo zajedno, a mi smo govorili, ne zavisi naša zajednica od personaliteta, nije problem bio samo u Miloševiću, nego je problem bio što smo mi dvije različite države, ne možemo da funkcionišemo zajedno, možemo da funkcionišemo poštujući jedni druge i pomažući se. Učestvovao sam i bio veliki pobornik Beogradskog sporazuma, jer je to dobar način, iako smo tada ja i Đukanović imali velike neprijatnosti. Dakle, vratiti se u Crnu Goru, a potpisati Beogradski sporazum nije bilo ni lako, ni jednostavno. Bilo je samo pitanje ko nas naziva izdajnicima, a ko veleizdajnicima. Ali ako vodite politiku morate i da trpite. Jer ako imate viziju morate da je pratite. Imali smo neprijatnosti, ali smo smatrali da je trebalo se dogovoriti sa Beogradom i Briselom i da pokažemo ovdje da imamo 10 posto razlike, ako procjenite da je to uslov stabilnosti”, naveo je Vujanović.

Ličnim neuspjesima, za 15 godina, od 11. maja 2003. kada je izabran za predsjednika, Vujanović smatra to što Crna Gora nije sačuvala neke strateške investitore. Nijesmo, dodaje, imali viziju i znali da cijenimo takođe viziju onih koji bi ulagali u našu zemlju.

“Mnoge smo investitore otjerali, smatrajući da smo jedina zemlja, da oni nemaju gdje drugo da odu, da će oni doći samo zato što je nebo plavo, a nigdje nije plavo kao iznad Crne Gore. Nikada nijesmo imali, tjerajući te investitore, u sebi svijest da to proizvodi veliku štetu. Svi oni projekti u kojima sam učestvovao, a nijesu uspjeli, kod mene izazivaju ružno sjećanje i neprijatnost prema ljudima koji su tu pomogli.. Zbog toga se osjećam neprijatno. Kada je propao taj projekat za Berane, taj projekat bi za aerodrome i sjever Crne Gore značio mnogo. Tu sam bio neviđeno mnogo ušao”, naveo je Vujanović.

Odluku da se Medojević brani sa slobode donio samostalno

Vujanović je saopštio i da je odluku da se Nebojša Medojević, u slučaju pranja novca, nakon skidanja imuniteta, brani sa slobode, donio samostalno.

“Nikoga nijesam pitao, bilo koga, smatrao sam da ja imam dužnost prema svom doživljaju i potrebi da se sačuva dobra demokratski slika Crne Gore. To nije bio moj odnos prema predlogu Specijalnog tužioca za pritvor. On je tužilački promišljao i na osnovu njih predložio pritvor. To nije bila moja odluka ni prema odluci Skupštine, da se ukine imunitet i omogući pritvor. Jednu neprijatnu atmosferu koju smo govorili u okviru stila, dakle poštujem Skupštinu koja smatra da treba skinuti imunitet. To je bio moj odnos prema situaciji gdje je Skupština dovedena u jedno neredovno stanje boravkom poslanika DFa koje ste vi imali u funkciji zaštite Medojevića, koga ste mogli privesti samo ulaskom policije. Ja sam smatrao da Crna Gora nakon toga što je postala članica NATO-a, nakon toga što je prepoznata kao država koja rješava svoje probleme, ne treba sebi da dozvoli sliku u međunarodnoj zajednici, koju će na taj način obezbijediti, zbog bilo koga”, zaključio je predsjednik države. 

 

Пратите нас на

Коментари17

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније