Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

Objavila M.L.B. [ TVCG ]

20. 12. 2017. 19:57 >> 21:08
3

MOČNIK PORUČIO

Do dijaloga bez medijacije Brisela

Dvanaest članica Evropske unije, ukljujući i Sloveniju priprema dokument kojim će predložiti novi, dublji pristup u odnosu na Zapadni Balkan, a koji će uključiti u buduću strategiju Evropske unije prema tom regionu, to je za Televiziju Crne Gore najavio slovenački ambasador Mitja Močnik.

“Riječ je o nekom novom i dubljem pristupu EU u projektima, koji se rade u regionu. To se odnosi na pitanje mladih, na oblast transporta i infrastrukture, da se tu uključe evropske firme. To što je obećana milijarda eura, to je jedna postavka za čitav region, a to su projekti, kao i puno nekih drugih aktivnosti, za koje mi želimo i insistiramo da se uključe u tu strategiju koja će biti objavljena u februaru”, kazao je Močnik, u emisiji TVCG “Iz pravog ugla”.

Ističe i da je rad parlamenta potreban u punom sastavu, najviše zbog EU integracija. Misli i da Crna Gora ne treba medijaciju EU, u cilju uspostavljanja političkog dijaloga.

“Sve institucije postoje, znam da je opoziciji težak rad, bitno je da institucije rade”, kazao je Močnik i dodao da Crnoj Gori treba dogovor.

On smatra i da će Crna Gora i Rusije u budućnosti poboljšati odnose.

21:30 Na pitanje koliko neriješeno pitanje granica može da uspore ulazak u EU, Močnik je kazao da je Crna Gora uradila svoj posao kada je riječ o demarkaciji granice sa Kosovom.

“Ako ne dođe do bilateralnog dogovora, onda je tu rješenje arbitraža, i onda se to pitanje smatra završenim”, kazao je Močnik. On misli da Hrvatska neće blokirati ulazak Crne Gore u EU, zbog granice na Prevlaci. “Ja mislim da do toga neće doći”, kazao je Močnik.

21:20 Na pitanje da li vidi polički pritisak na Javni servis Močnik je kazao da bi ostao pri izjavi Maje Kocijančić, portparolke Evropske komisije.

“Ako parlament imenuje nekoga on može i da ga smijeni, neki drugi misle da treba sačekati Upravni sud, ja tu nemam odgovor”, kazao je Močnik.

21:05 Govoreći o povratku DF-a u Skupštinu, Močnik je kazao da je svaki povratak u parlament dobrodošao.

Ističe i da je rad parlamenta potreban u punom sastavu, najviše zbog EU integracija. Misli i da Crna Gora ne treba medijaciju EU, u cilju uspostavljanja političkog dijaloga.

“Sve institucije postoje, znam da je opoziciji težak rad, bitno je da institucije rade”, kazao je Močnik i dodao da Crnoj Gori treba dogovor.

20:55 Govoreći o EU integracijama, Močnik je kazao da Crna Gora na tom putu ne kasni, i podsjeća da je Slovenija tim putem krenula još 1992.

“Mislim da je Crna Gora sa članstvom u NATO, spremna i za takav poduhvat”, kazao je slovenački ambasador. Govoreći o uticaju velikih sila, Močnik je siguran da Crna Gora ostaje na EU kursu. “Ni Crna Gora ni EU ne mogu sebi da priušte da promjene politiku”, kazao je Močnik.

On nije želio da komentariše mogući uticaj Rusije na predstojeće predsjedničke izbore u Crnoj Gori.

“Rusija je velesila isto kao SAD, kao Kina...”, kazao je Močnik i dodao da Slovenija i pored sankcija Rusiji ima godišnje sastanke mješovitih komisija, dvije države. “Mislim da će se poboljšati i odnosi Crne Gore sa Rusijom”, kazao je Močnik.

20:45 Močnik je najavio dokument kojim će predložiti novi, dublji pristup u odnosu na Zapadni Balkan, a koji će uključiti u buduću strategiju Evropske unije prema tom regionu.

“Riječ je o nekom novom i dubljem pristupu EU u projektima, koji se rade u regionu. To se odnosi na pitanje mladih, na oblast transporta i infrastrukture, da se tu uključe evropske firme. To što je obećana milijarda eura, to je jedna postavka za čitav region, a to su projekti, kao i puno nekih drugih aktivnosti, za koje mi želimo i insistiramo da se uključe u tu strategiju koja će biti objavljena u februaru”, kazao je Močnik.

EU će, kako kaže, insistirati na sprovođenju obaveza iz poglavlja 23 i 24.

20:35 Kada je riječ o investicijama iz Slovenije, Močnik kaže da je riječ o ulaganjima od 176 miliona, sa ovom godinom oko 180 miliona eura.

“Mi pokušavamo da damo podstrek investitorima, ove godine je bilo oko sedam susreta investitora”, kazao je Močnik. On ističe i da su procedure bolje, dosta, kako dodaje, zavisi od opština, u nekim procedure, navodi Močnik dobro funkcionišu, u nekim ne.

Govoreći o razvoju turizma, Močnik je kazao da bi u Crnoj Gori sezona trebalo da traje tokom čitave godine i da se na tome mora raditi.

20:28 Sa oko 12 miliona eura Slovenija pomogla razvoj Crne Gore. Močnik smatra da je dobra bila odluka da se većina novca uloži u sjever Crne Gore.

To su, kako navodi, projekti koji se finansiraju po sistemu 50:50, pa je značajan i doprinos naše države.

20:20 Slovenija 26. decembra slavi, Dan nezavisnosti. Taj referendum, prije 27 godina, je bio veliki podstrek za razvoj države, kazao je Močnik.

Пратите нас на

Коментари3

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније