Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

[ Izvor: Pobjeda, Objavio: I. P. ]

18. 12. 2017. 08:30 >> 07:58

BEŠIĆ OCIJENILA

Unapređivati vladavinu prava

U Crnoj Gori je neophodno nastaviti rad usmjeren ka unaprijeđenju vladavine prava, većem poštovanju ljudskih sloboda i uključivanju u moderne demokratske tokove, ocijenila je direktorica Centra za demokratiju i ljudska prava (CEDEM), Milena Bešić.


Ta organizacija će, kako je kazala Bešić Pobjedi, nastaviti svoju misiju koja će se zasnivati na afirmaciji evroatlantskih integracija, podršci razvoju demokratskog, pluralističkog i otvorenog društva, unaprijeđenju znanja u oblasti demokratske politike i sistema zasnovanog na ljudskim pravima i slobodama. 

CEDEM, koji ove godine slavi dvije decenije rada, već 20 godina posmatra tranzicioni proces u Crnoj Gori i, kako se navodi u opisu organizacije, radi na jačanju civilnog društva i demokratizaciji u cjelini. 

Bešić je, odgovarajući na pitanje dokle je Crna Gora stigla u tim procesima, kazala da se često čuje da Crnu Goru nazivaju danas „mladom demokratijom“. 

“Prije 20 godina civilno društvo je bilo u povoju, a osnivači i aktivisti CEDEM-a su sa velikim entuzijazmom predstavili reformatorske ideje koje su svih ovih godina podsticajno djelovale na proces tranzicije društva”, rekla je Bešić. 

Prema njenim riječima, tome u prilog ide činjenica da je 1999. usvojen prvi Zakon o nevladinim organizacijama, čemu je CEDEM dao veliki doprinos. 

“Potpuno je prirodno da se, nakon dvije decenije aktivnog djelovanja, puno ostvarenih, ali i neostvarenih ciljeva, civilni sektor danas susrijeće sa drugačijim izazovima. Teško je dati tačnu ocjenu jer se radi o procesima koji se nijesu završili ni u najrazvijenijim demokratijama u Evropi", navela je Bešić. 

U tom smislu, ona smatra da je napravljen veliki pomak, ali i da je neophodno da se nastavi sa radom usmjerenim ka unaprijeđenju vladavine prava, većem poštovanju ljudskih sloboda i uključivanju u moderne demokratske tokove.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније