Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

Objavio: P.R.

16. 12. 2017. 15:25 >> 14:58
6

DANILOVIĆ PORUČIO

"Ne podižimo cijenu nezasluženima"

Lider Ujedinjene Crne Gore (UCG) Goran Danilović ocijenio je da je pogešno na lokalnom nivou pregovarati sa manjim konstituentima vlasti Demokratske partije socijalista (DPS), i očekivati da su lokalno drugačiji i principijelniji.

Danilović je u izjavi dostavljenoj medijima naveo da iskustvo uči opoziciju da je skorije napravila krupne greške u pokušajima da smijeni DPS i prvi put u istoriji na izborima promijeni vlast.

„Nudeći manjinske vlasti malim partnerima DPS-a podizali smo im cijenu, i zato danas predstavljaju ni malo manji problem od Đukanovićeve stranke koja ih je isforsirala do nivoa da odlučuju“, kazao je on.

Kako je naveo, vrijeme je pokazalo da su manji partneri DPS-a „potom postajali politički predatori, i da su zaogrnuti plaštom manjeg ili predstavnika manjinskih naroda postajali dominantni činioci zloupotreba državnih resursa i rukovodećih pozicija“.

„Vjerujem s toga da je duboko pogešno na lokalnom nivou pregovarati sa manjim konstituentima DPS vlasti i očekivati da su lokalno drugačiji i principijelniji. Ta politika nije samostalna ni juče ni danas - neće biti ni sjutra“, upozorio je Danilović.

Prema njegovim riječima, opozicija je imala vremena da se uvjeri kako je to pogrešno i loše. „Svježi su nam primjeri Pozitivne iz Nikšića ili Evropskog lica Podgorice sa minulih izbora u Glavnom gradu“.

Danilović je podsjetio da su prije samo godinu ponudili čak i formiranje Vlade „malim strankama iz DPS-ovog okrilja“, i to, kako je naveo, bez direktnog učešća u vlasti onih koji su im smetali.

„Njihov odgovor je bio obnavljanje i učvršćivanje saveza sa DPS-om. Potom su svoju privrženost starom koalicionom partneru naplatili zapanjujućim brojem funkcionerskih pozicija i nepotizmom na koji bi bila ljubomorna čak i DPS“, kazao je lider UCG.

On je istakao da, prije svakih izbora, lokalnih ili državnih, građanima mora biti jasno da se neće tolerisati bilo koje državno štetočinsvo.

„Ohrabrimo manjinske narode da formiraju ili podrže stranke koje će ih predstavljati na primjeren i pošten način. Nije sva pamet i politička snaga manjinskih naroda i manjinskih zajednica u postojećim političkim subjektima“, poručio je Danilović.

Posebno je, kako je naveo, neshvatljivo da se u nedostatku većine na lokalnom nivou nudi partnerstvo, i to snishodljivo, takozvanim malim građanskim partnerima DPS-a, koji su dosljedni u poštovanju smjernica svojih državnih predstavnika i rukovodstava.

To će, smatra Danilović, samo poslati poruku „lakomim i lakomislenim ljudima da do svog političkog ili privatnog sna mogu doći uključivanjem u stranke i partije u kojima je "proboj" lakši, a rezultat isti ili čak više isplativ“.

„Primitivizam koji nam je nametnut da se predstavnicima malih ili manjinskih konstituenata državne vlasti ne smije reći istina, ako želimo da sačuvamo oreol moderne i civilizovane opcije, poguban je i državno duboko štetan“, kazao je Danilović.

On je ocijenio da je upravo suprotno. „Ne treba cijeniti političare kroz narode kojima pripadaju nego kroz ono što rade“.

„Niko ne zloupotrebljava poziciju na kojoj je u nacionalnom interesu, nego iz vlastite, prizemne potrebe.
Naučimo da cijenimo sebe, pa će nas cijeniti i drugi“, zaključio je Danilović.

Пратите нас на

Коментари6

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније