Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

Objavila: M.L.B. [ Mina ]

15. 12. 2017. 15:33   >>  15:07 1

EU POSLANIK

Što prije okončati unutrašnji sukob

Crna Gora bi, ako želi ubrzati proces pridruživanja Evropskoj uniji (EU), trebala djelovati kao moderna i zrela demokratija i što prije okončati unutrašnji sukob, ocijenio je poslanik Evropskog parlamenta (EP) i predsjedavajući Delegacijom parlamentarnog odbora EU i Crne Gore Dejvid Martin.

On je podsjetio da je Crna Gora 2008. godine podnijela zahtjev za članstvo u EU, a da su nakon „zelenog svjetla“ Evropske komisije (EK) 2010. godine konačno započeti pregovori o pristupanju.

Martin je u autroskom članku za portal Europen Western Balkans ocijenio da je od tada Crna Gora postigla napredak i u pregovorima sa EU otvorila 30 od 35 poglavlja, a tri privremeno zatvorila.

On je podsjetio da su ove sedmice otvorena dva važna poglavlja, o slobodi kretanja radnika i pravu osnivanja preduzeća i slobodnom pružanju usluga.

„Ne čudi što EU očekuje da Crna Gora postigne značajan napredak u područjima iz oblasti vladavine prava, uključujući borbu protiv korupcije i organiziranog kriminala i slobodu medija“, istakao je Martin.

On smatra da će progresivno smanjenje spoljnog duga i deficita biti ključno. „To su područja u kojima EU i EP, posebno zahtijevaju snažan angažman i neće prihvatiti suboptimalne rezultate“, istakao je Martin.

Predsjednik Evropske komisije Žan Klod Junker naveo je u govoru pred EP u septembru da je moguće da će Srbija i Crna Gora pristupiti Uniji do 2025. godine.

Martin je objasnio da je to samo indikativni rok i da ne znači da će Srbija i Crna Gora istovremeno pristupiti EU. „Njihovi pristupni pregovori nijesu međusobno povezani, već slijede svoje vlastite puteve“, objasnio je Martin.

EU je, kako je dodao, pozdravila pristupanje Crne Gore NATO-u 5. juna prošle godine. Martin je ocijenio da je to bio važan korak za spremnosti Crne Gore da se uključi u međunarodnu zajednicu i istorijski pomak prema Zapadnom savezu.

„Kako se i očekivalo, to je izazvalo jake proteste Rusije. U svjetlu gore navedenog, nema sumnje da se Crna Gora sigurno kreće u pravom smjeru“, smatra evropski parlamentarac.

On je kazao da izuzetno zabrinjava bojkot opozicije od oktobarskih izbora. Kako je dodao, pravni postupak u vezi s događajima na dan izbora je još u toku bez jasne vremenske odrednice da donošenje sudske odluke.

„Iskreno ne vjerujem da bi EU mogla prihvatiti takvu političku situaciju u bilo kojoj od država članica“, istakao je Martin.

Prema njegovim riječima, Crna Gora bi, ako želi ubrzati proces pridruživanja, trebala djelovati kao moderna i zrela demokratija i što prije okončati unutrašnji sukob.

„Dok nažalost svjedočim odlasku Velike Britanije iz EU, čvrsto vjerujem u projekat EU i u Crnu Goru kao jednu od njenih članica, nadam se u bliskoj budućnost“, zaključio je Martin.

Пратите нас на

Коментари1

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније