Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

[ Izvor: Dnevne novine, Objavio: I. P. ]

15. 12. 2017. 08:12 >> 07:40

MEKALISTER PORUČIO

Pridruživanje zavisi od napretka

Evropski parlament je u godišnjem izvještaju o primjeni zajedničke spoljnje i bezbjednosne politike istakao potrebu Evropske unije da strateški fokus ponovo stavi na Zapadni Balkan. Godišnji izvještaj, koji je sastavio predsjednik Spoljnoplitičkog odbora EP Dejvid Mekalister, Evropski parlament usvojio je u srijedu, na plenarnom zasijedanju u Strazburu, a Mekalister kaže da će Zapadni Balkan ostati u vrhu evropske agende i u 2018. godini.

 

Posljednjih godina Evropska unija je, kaže Mekalister, učinila mnogo da podrži šest zemalja Zapadnog Balkana i promoviše evropsku ideju u regionu.

“Samo u periodu od 2014. do 2020. godine EU je posvetila gotovo četiri milijarde eura među pojedinačnim partnerima na zapadnom Balkanu i dodatnih tri milijarde eura u višedržavnim fondovima. Inicijative kao što je “Berlinski proces” ojačale su multilateralne veze između Zapadnog Balkana i izabranih država članica EU i poboljšale regionalnu saradnju”, rekao je Mekalister za Dnevne novine.

Osim toga, dodaje on, Zapadni Balkan ostaje na vrhu agende EU 2018. godine.

“U prvoj polovini godine Evropska komisija predstaviće strateški dokument o proširenju u februaru i izvještaje o pojedinačnim zemljama u aprilu. U maju će se u Sofiji održati Samit EU-Zapadni Balkan. Politika proširenja će takođe ostati jedna od glavnih tema Odbora za spoljne poslove Evropskog parlamenta, kojim imam čast da predsjedavam”, rekao je on.

Govoreći o pregovorima Crne Gore o pristupanju EU i odnosima sa susjedima koji takođe pretenduju da postanu članovi EU, Mekalister ocjenjuje da naša zemlja izuzetno dobro napreduje.

“Crna Gora je sada otvorila 30 poglavlja i ima tri privremeno zatvorena. Usklađivanje Crne Gore sa zajedničkom spoljnom i bezbjednosnom politikom EU je odlično. Regionalna saradnja i pomirenje su veoma važni. U tom smislu, mislim da Crna Gora može igrati važnu ulogu”, kaže predsjednik spoljnopolitičkog odbora EP.

Na pitanje koliko crnogorsko učlanjenje u NATO, može da ubrza integraciju u EU, Mekalister kaže da je odluka o pridruživanju NATO dobrodošla i vjeruje da će Crnu Goru učiniti sigurnijom.

“Uvjeren sam da će ova zemlja imati puno koristi od saradnje sa novim saveznicima. Brzina procesa pridruživanja EU zavisi od daljeg napretka u Crnoj Gori i reformi koje treba preduzeti”, smatra on.

Kad je u pitanju zajedničko pristupanje Crne Gore i Srbije EU, Mekalister kaže da mu nije poznata strategija koja to predviđa.

“Predsjednik Evropske komisije Žan Klod Junker je izričito spomenuo Crnu Goru i Srbiju kao glavne kandidate sa Zapadnog Balkana koji bi se pridružili Evropskoj uniji. On je takođe s pravom istakao da se poseban naglasak stavlja na vladavinu prava, osnovna prava i borbu protiv korupcije, kao i na ukupnu stabilnost regiona, ali nisam upoznat sa novom strategijom koja predviđa da Srbija i Crna Gora zajedno uđu u EU”, objašnjava evropski poslanik.

Odgovarajući na pitanje da li očekuje da će Rusija pokušati da se umiješa u predsjedničke izbore, kao što je to, prema optužnici, bio slučaj u oktobru prošle godine za vrijeme parlamentarnih, Mekalister kaže da će EU pratiti izbore koji nas očekuju.

“Još uvijek postoji mnogo otvorenih pitanja koja se tiču “pokušaja državnog udara” na dan izbora 2016. Evropska unija i njene države članice će pažljivo pratiti naredne godine predsjedničke izbore. Crna Gora je naš partner!”, zaključio je Mekalister.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније