Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

Objavila: M.L.B.

14. 12. 2017. 19:45 >> 19:14
1

BRAJOVIĆ U SOFIJI

Balkan u fokusu bugarskog predsjedavanja

Pridruživanje Zapadnog Balkana EU biće prioritet predstojećeg šestomjesečnog predsjedavanja Bugarske Savjetu Unije. To je poručeno tokom zvanične posjete predsjednika Skupštine Ivana Brajovića Bugarskoj. Ministrica bugarskog predsjedavanja Savjetu napominje ipak, da bi države trebalo da budu ocjenjivane prema individualnim dostignućima. Realno je očekivanje da Crna Gora tokom bugarskog predsjedavanja otvori i preostala tri poglavlja, poručio je Brajović.

Ivan Brajović prvi je predsjednik crnogorske Skupštine od obnove državnosti koji boravi u zvaničnoj posjeti Bugarskoj. Ne krije kaže zadovoljstvo zbog toga, ali i zbog tradicionalno prijateljskih odnosa dviju država koji su potvrđeni i tokom ove posjete.

“Jer uvijek su najbolji politički odnosno osnovna pretpostavka za ubrzan razvoj ekonomskih odnosa, a Crna Gora i Bugarska imaju upravo takve odnose i stvorene su sve pretpostavke da razvijanje daljih odnosa kad je u pitanje ekonosmki odnosi, turizam I dalje idu uzlaznom linijom”, kazao je Brajović.

Posjeta Bugarskoj dolazi, kaže Brajović, u pravom trenutku, jer ta država 1. januara 2018. preuzima predsjedavanje Savjetu EU. U tom smislu, ohrabrenje od predsjednice Narodnog Sobranja.

“Kao predsjedavajući Savjetu EU šest mjeseci, sve ćemo uraditi da pomognemo Crnoj Gori da otvori tri preostala poglavlja i ispuni kriterijume EK. Osnovni zadatak našeg predsjedavanje biće priključenje Zapadnog Balkana EU”, kazala je Karajančeva.

“Ove riječi koje sam ja danas čuo vrlo ubjedljivo od moje koleginice čuli smo i od premijera Bugarske i svih drugih zvaničnika, želju da se tokom bugarskoj predsjedavanja posveti posebna pažnja pridruživanju zemalja Zapadnog Balkana EU, a naravno onda i Crna Gora koja je lider na Zapadnom Balkanu u evropskim integracijama. I sasvim je realno očekivanje da onda otvorimo i ta tri preostala poglavlja tokom bugarskog predsjedavanja”, naveo je Brajović.

Da su narednih šest mjeseci važni i za Crnu Goru saglasne su i ministrice vanjskih poslova Ekaterina Zaharijeve i bugarskog predsjedavanja Savjetu EU Ljiljana Pavlova. No vjeruju da će naša država uspješno ispuniti kriterijume koje postavlja EK. Stav budućeg predsjedavajućeg o proširenju je nedvosmislen.

“Naš je stav da bi svaka država morala biti ocjenjivana prema njenim dostignućima. Naravno da bismo željeli da svih šest država budu članice EU i mi ćemo sve te države pomagati, ali ipak svaka država treba da bude ocjenjivana prema individualnim dostignućima”, istakla je Pavlova.

U okviru predstojećeg šestomjesečnog predsjedavanja Bugarske Savjetu, planiramo je da u Sofiji 17. maja bude održan Samit EU i šefova država ili Vlada Zapadnog Balkana. U Bugarskoj se nadaju da će na tom sastanku biti potvrđeno da je put ovih država prema EU nepovratan.

Tanja Perović, TVCG

Пратите нас на

Коментари1

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније