Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

Objavio P.R.

12. 12. 2017. 15:29 >> 15:09
7

REINER ISTAKAO

Hrvatska se zalaže za individualni pristup EU

Prijateljski odnosi Crne Gore i Hrvatske služe za primjer regionu i širem okruženju, a Hrvatska će unutar Evropske unije nastaviti da brani princip vrednovanja napretka svake od država kandidata prema individulanim zaslugama, zaključak je nakon održanih sastanaka delegacije Odbora za međunarodne odnose predvođene predsjednikom Odbora Andrijom Nikolićem, sa visokim zvaničnicima Hrvatskog sabora, u Zagrebu.

Delegacija je tokom zvanične posjete Hrvatskom Saboru, održala odvojene sastanke sa potpredsjednikom Hrvatskoga sabora, akademikom Željkom Reinerom, predsjednikom Odbora za vanjsku politiku Mirom Kovačem i članovima Odbora, predsjednikom Odbora za Hrvate izvan Republike Hrvatske Božom Ljubićem i članovima Odbora, članom Odbora za europske poslova Davorom Ivom Stierom, kao i sa članovima međuparlamentarne Grupe prijateljstva Hrvatska–Crna Gora.

Potpredsjednik Hrvatskoga sabora, akademik Reiner istakao je da se Hrvatska zalaže za individualni pristup Evropskoj uniji, utemeljen na ispunjavanju zadatih kriterijuma, te izrazio uvjeravanje da će Hrvatska nastaviti da pruža potrebnu pomoć i dijeli iskustva iz pregovaračkog procesa.

"Spremni smo na nastavak prenošenja stečenih znanja iz procesa pristupnih pregovora sa EU kao i sa pružanjem podrške u sprovođenju reformi u Crnoj Gori", naglasio je Reiner.

Predsjednik Odbora za međunarodne odnose i iseljenike Andrija Nikolić zahvalio je Reineru na svemu što je Hrvatska uradila za Crnu Goru u novijoj fazi naše istorije, posebno u pogledu transfera znanja i iskustava tokom procesa pristupanja NATO i EU. Podsjećajući da država Crna Gora ulaže ozbiljne napore u sprovođenju reformi s ciljem podizanja kvaliteta života njenih građana, Nikolić je ukazao na potrebu snažnijeg prisustva Unije u regionu, kao nužnog preduslova dalje emancipacije društava Zapadnog Balkana.

Na sastanku sa domaćinom posjete, predsjednikom Odbora za vanjsku politiku Mirom Kovačem i članovima Odbora Joškom Klisovićem, Vesnom Pusić i Davorom Ivom Stierom, istaknuto je da partnerski odnosi dvije države, otvaraju prostor da se politike Crne Gore i Hrvatske usmjere na buduće zajedničke akcije, jer kao stabilne zemlje, članice NATO-a, mogu biti medijator i katalizator u rješavanju problema regiona.

Kovač je istakao da Crna Gora treba da nastavi da teži podizanju kvaliteta života građana, razvoju društva i sprovođenju potrebnih reformi u procesu evropske integracije, te da rokovi nijesu najvažniji. On je takođe iskazao puno razumijevanje za stav Crne Gore koji se odnosi na potrebu očuvanja i promocije principa regate u procesu proširenja EU, napominjući da je nakon Republike Grčke, Hrvatska jedina zemlja koja je samostalno pristupila Uniji. Poslanica Vesna Pusić, istakla je značaj parlamentarne diplomatije u finalnoj fazi integracionih procesa, naglašavajući važnost širenja informacija o napretku Crne Gore u članicama Unije.

Zajednički je konstatovano da neriješena međudržavna pitanja Crne Gore i Hrvatske, u političkom smislu ne predstavljaju problem, te da ih treba rješavati kao i do sada, konstruktivnim, prijateljskim, bilateralnim razgovorima, u duhu dobrosusjedskih odnosa i u okvirima međunarodnog prava.

Na sastancima u Zagrebu, razgovaralo se i o jačanju ekonomske saradnje, konkretnim projektima kao što su Jadranko-jonski plinovod, Jadransko-jonski autoput, Jadranska trilaterala, o ulozi hrvatske i crnogorske manjine, bezbjednosti, stabilnosti i prosperitetu regiona kao i zajedničkoj kulturno-istorijskoj baštini.

Delegaciju Odbora za međunarodne u posjeti Republici Hrvatskoj, pored predsjednik Odbora Andrije Nikolića činili su i članovi Odbora: dr Halil Duković, dr Dragutin Papović i Miloš Nikolić.

Sastancima u Zagrebu prisustvovao je i ambasador Crne Gore u Republici Hrvatskoj, Boro Vučinić.

Пратите нас на

Коментари7

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније