Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

Objavio: B.V.

11. 12. 2017. 15:10 >> 14:47
1

VUJANOVIĆ U TIRANI

Granica s Albanijom tehničko pitanje

Granica Crne Gore i Albanije tehnička je stvar i nije otvoreno pitanje, poručio je predsjednik Filip Vujanović, ponavljajući da ratifikacija Sporazuma o granici unutrašnja stvar Kosova čije rješenje zvanična Podgorica strpljivo čeka.

Vujanović, koji boravi u zvaničnoj posjeti Albaniji, dočekan je danas u Tirani uz najviše državne počasti. 

Predsjednik je na konferenciji za novinare , nakon razgovora s albanskim kolegom Iljirom Metom, kazao da pitanje utvrđivanje granice s Albanijom doživljava kao tehničku stvar dogovora i ne smatra da ona na bilo koji način ima dimenziju otvorenog pitanja sa tom zemljom.

"Naši odnosi na svim graničnim pitanjima sa Albanijom su potpuno jasni i prijateljski. Mi imamo potrebu da unaprijedimo promet robe i kretanje ljudi, a to pitanje koje se odnosi na određivanje zajedničke tačke početka i sa jedne i sa druge strane doživljavamo kao više tehničku, a od Albanije i Crne Gore ni na bilo koji način neuslovljenu stvar", kazao je Vujanović.

Goovreći o ratifikaciji Sporazuma o granici s Kosovom, Vujanović je podsjetio da je taj Ugovor zaključen u Beču nakon višegodišnje dobre komunikacije unutar dvije vlade, kao i da je potvrđen u Crnoj Gori.

"On ima prostu, ali nema dvotrećinsku većinu na Kosovu i mi se vrlo strpljivo odnosimo prema tome smatrajući to kao unutrašnju stvar Kosova, želeći da imamo puno razumijevanje da se unutar Kosova na pažljiv način treba obezbijediti dvotrećinska većina, vodeći računa o odnosu Brisela prema tom Ugovoru koji je ratifikaciju tog Međugraničnog ugovora učinio uslovom vizne liberalizacije. Mi želimo građanima Kosova da što prije dobiju viznu liberalizaciju i da se unutrašnja pitanja na Kosovu riješe u smislu ratifikacije što povoljnije i što brže, a ne želimo niti jednom svojom izjavom na bilo koji način da utičemo na to, jer je to unutrašnja stvar Kosova koja će se na Kosovu na pažljiv način riješiti", kazao je Vujanović.

On je dodao da posjetu Albaniji doživljava kao potvrdu bliskih odnosa dvije države, "i šansom za novi doprinos unapređenju u onim oblastima u kojima se ti odnosi mogu unaprijediti".

"Između naše dvije države ne postoje otvorena pitanja. Imamo otvoreni prostor saradnje, za koji imamo zajednički interes da ga iskoristimo. Naša je želja da se državni odnosi, koji su i sadržajni i intenzivni, imaju i u sferi ekonomije, i prije svega u toj oblasti vidim prostor da unaprijedimo našu saradnju".

Predsjednik je kazao da ga raduje što su dvije vlade dogovorile zajedničku sjednicu , "kao i da će se na njoj sjednici tražiti prostor poboljšanje saradnje u ekonomiji, ali i u ostalim sferama".

"Moramo afirmisati regionalne projekte, prije svega projekte infrastrukture, u oblasti saobraćaja i energetike, i afirmisati šansu Jadransko-jonske autoceste i Jadransko-jonskog gasovoda koji povezuje naše dvije države, koji imaju svoju regionalnu vrijednost, koja se kroz način izgradnje i finansiranja može imati kao zajednički interes dvije države. Takođe mislim da se moramo bilateralno posvetiti unapređenju realizacije prostora Skadarskog jezera i kontroli vodotoka rijeke Bojane, kao i unapređenju svih ostalih zajedničkih interesa na prostoru granice dvije države".

Primjer dobre granične kontrole

Vujanović je kazao da dvije države daju primjer dobre granične kontrole na prelazu Sukobin-Murićani, koji je jedini prelaz na prostoru Balkana koji ima samo jednu graničnu kontrolu i koji se na naše veliko zadovoljstvo na svim adresama doživljava kao dobar primjer.

"Moramo i na ostalim graničnim prelazima obezbijediti takvu kontrolu robe i putnika, jer je to najbrže i najeftinije i za saradnju službi sa obje strane granice najbolje", naveo je predsjednik.

On je izrazio zadovoljstvo što su Crna Gora i Albanija sada zajedno članice NATO-a.

"Veoma poštujemo napor koji je Albanija učinila da promoviše potrebu Crne Gore da bude članica NATO-a, kao što me veoma raduje da imamo jednak strateški cilj pristupanju EU. Mi bi u Crnoj Gori vrlo pozitivno i sa radošću doživjeli početak pregovora Albanije sa EU. Mislimo da je to interes Albanije, ali da to pokazuje da je proces pristupanja EU u dobroj dinamici i individualnom tretmanu svake države, i u tom smislu bi nam bilo drago da Albanija počne svoje pregovore i da ide dobrom dinamikom pregovaranja. U toj dinamici smo spremni da damo svoje iskustvo pregovaračkog procesa i razmijenimo ih sa Albanijom. Razgovarali smo i o poziciji naših manjina u Albaniji i Crnoj Gori i procijenili da su manjine dobar most saradnje, i da i jedna i druga država imaju interes da afirmišu prava manjina u sopstvenoj državi. Veoma smo zadovoljni i zahvalni da se u okviru novog Zakona o zaštiti prava nacionalnih manjina Albanije i crnogorska manjina tretira kao samostalna manjina i daje joj se mogućnost autentičnog predstavljanja u odgovarajućem Komitetu Vlade Albanije. U tom smislu i mi izražavamo u Crnoj Gori punu spremnost za punu afirmaciju prava Albanaca u Crnoj Gori i odlučnost državne politike da se ta prava maksimalno valorizuju", poručio je Vujanović.

Meta je ocijenio da dvije države imaju odlične odnose, navodeći da mu je zadovoljstvo veće što je Vujanović u Tirani prvi put kao predsjednik članice Alijanse.

"Uspjeh Crne Gore je uspjeh svih naših zemalja i ovo je samo još jedan znak koji podržava zajedničku stabilnost. Kao što je rekao gospodin Vujanović odnosi su veoma dobri, ali naravno mi smo ambiciozni i da ih dalje unapređujemo. Dovoljno je vidjeti zajednički granični prelaz Sukobin-Murićani. Naročito tokom ljetnje sezone, tokom proljeća i ovo je veoma veliki uspjeh nas i naše dvije države, jer imamo jedan zajednički prelaz. Kada vidite duge redove na graničnom prelazu onda shvatite da ima još dovoljno prostora za unapređenje infrastrukture, olakšavanja prelaska građana i roba, i treba raditi još više u ovom pravcu, takođe, izgradnje zajedničke infrastrukture. Imamo sjajnu granicu koja nas spaja više nego što nas razdvaja. Od Prokletija preko Alpa, do zajedničkog Skadarskog jezera, Bojane i naravno Jadranskog mora. Ovo je veliko bogatstvo", kazao je Meta.

On je do dodao se mora pokrenuti više projekata za zaštitu životne sredine, ali da bi trebalo da se brine o zajedničkoj bezbjednosti, "kako bi obje zemlje dobile što više od ove jedinstvene prirode i ovog jedinstvenog zajedničkog prostora".

"Saglasili smo se da treba da se fokusiramo na realizaciju nekoliko projekata od visokog značaja koji će uticati na razvoj cijelog regiona kao što je autoput, Jadransko-jonski autoput, i Gasovod koji bi ga pratio. U ovom pravcu ja sam uvjeren da će naše angažovanje i angažovanje naših vlada biti u okviru Berlinskog procesa i ostalih inicijativa u kojima učestvujemo, a kojima je cilj unapređenje saradnje povezanosti tih zemalja regiona. Albanija i Crna Gora su primjer dobrosusjedske saradnje u regionu i tako će biti i u budućnosti, i u ovom pravcu poštovanje nacionalnih manjina je veoma važno".

Zadovoljni ulogom Albanaca u CG

Meta je naveo da je zvanična Tirana zadovoljna i ulogom Albanaca u Crnoj Gori. 

"Što su bili uvijek na strani snaga koje su bile evroatlantski orjentisane i jačajući saradnju sa crnogorskim institucijama oni će sigurno napredovati i u ostvarivanju svojih prava i uslova života u mjestima u kojima žive. U međuvremenu crnogorska manjina u Albaniji je jedno bogatstvo koje mi veoma cijenimo i uvjerio sam predsjednika Vujanovića da ćemo učiniti sve da bismo čuvali i razvijali nacionalni i kulturni identitet, jer zemlje koje pripadaju evropskoj porodici naroda za manjine nijesu opasnost, već su veliko bogatstvo i most saradnje. Obje naše zemlje se nalaze u pozitivnim momentima. Dakle, Albanija je na pragu otvaranja prvog poglavlja za učlanjenje u EU. Crna Gora je već duboko ušla u taj proces i izrazili su spremnost da nam pomognu. Sada je Crna Gora već član NATO-a. Ali izazovi sa kojima se suočavamo, ne samo mi već cjelokupno čovječansto, za mir, za bezbjednost, za poštovanje ljudskih prava su ugroženi onim snagama koje nemaju dodirnih tačaka sa nama. Mi treba da iskoristimo ove trenutke kao dvije zemlje sa demokratskim provinijencijama,  da sarađujemo, da držimo jedni druge, ali i cijeli region. Da budemo važan činilac za prosperitet i za cjelokupan region, jer mislim da na ovaj način doprinosimo maksimalno miru i stabilnosti svuda. Naročito sada kada smo obje zemlje članice NATO-a", poručio je albanski predsjednik.

Пратите нас на

Коментари1

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније