Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

Mina [ Objavio: O.Z. ]

11. 12. 2017. 17:45 >> 17:18

POLITIKA EU

Fokus ponovo da bude Zapadni Balkan

Evropski parlament (EP) je u godišnjem izvještaju o primjeni zajedničke spoljnje i bezbjednosne politike istakao potrebu Evropske unije (EU) da svoj strateški fokus ponovo stavi na Zapadni Balkan.

”EU treba da nastavi sa svojim ambicijama u regionu, dajući tako novi zamah vjerodostojnoj EU politici proširenja” navodi se u izvještaju EP, u koji je Tanjug imao uvid.

Godišnji izvještaj, koji je sastavio predsjedavajući Spoljnoplitičkim odborom Dejvid Mekalister, Evropski parlament usvojiće u srijedu, na plenarnom zasjedanju u Strazburu.

U izvještaju se naglasak se stavlja na činjenicu da su ”bezbjednost građana EU, integritet teritorije EU, kao i stabilnost susjedstava, pogotovo Zapadnog Balkana, ključni uslovi za stabilnost EU".

"Naglašava se potreba za ponovnim strateškim fokusom na Zapadni Balkan, uz prepoznavanje činjenice da bi EU trebalo da nastavi sa ambicijama u regionu, dajući tako novi zamah vjerodostojnoj EU politici proširenja zasnovanoj na kriterijumima iz Kopenhagena, jačanju vladavine prava i otpornosti državnih institucija", kaže se u dokumentu.

Ističe se da stabilnost Zapadnog Balkana mora da ostane najveći prioritet.

EP poziva da se više napora uloži kako bi se poboljšali socijalno-ekonomski i politički uslovi u regionu.

Naglašeno je uvjerenje da su eurointegracije i regionalno pomirenje najbolji načini da se suprotstavi opasnostima od destabilizujućih stranih miješanja i uticaja, uticaju safalističkih i vehabijskih mreža, organizovanom kriminalu, međudržavnim razmiricama, kao i dezinfomacijama i "hibridnim prijetnjama".

”Moramo ostati posvećeni njegovanju visoko efikasnih političkih društava u regionu”, navodi se u Godišnjem izveštaju EP o Zajedničkoj spoljnoj i bezbjednosnoj politici EU.

EP ponavlja da su ”EU vrata otvorena za članstvo država sa Zapadnog Balkana, čim one ispune uslove za to”.

Pozdravljaju se napori koji su u okviru Berlinskog procesa i Samita u Trstu doveli do dodatnog približavanja zemalja Zapadnog Balkna članstvu u EU.

Kako se navodi, posebna pažnja i podrška se moraju dati primjeni ključnih institucionalnih i političkih reformi na Zapadnom Balkanu.

"Pozivamo Evropsku komisiju da razmotri izdvajanje dodatnih sredstava u Instrument Pretpristupne pomoći (IPA) kao jednom od najvažnjih mehanizama za podršku reformskim procesima”, zaključuje se u dokelu Izvještaja posvećenom Zapadnom Balkanu.

U Izvještaju o zajedničkoj spoljnoj i bezbjednosnoj politici EP poziva šeficu EU diplomatije Federiku Mogerini i zemlje članice da pojačaju napore i dodatno osnaže ”sposobnosti EU i država partnera” da rade na suzbijanju neistinitih informacija i dezinformacija.

U tom cilju poziva se na jačanje StratKom radne grupe u okviru Evropske službe za spolje poslove.

Evropski parlament posebno je naglasio važnost jačanja nezavisnih medija u EU i regionu kao izvora vjerodostojnih informacija.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније