Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

Objavila: M.L.B.

11. 12. 2017. 12:32 >> 12:15
12

LEKIĆ PORUČIO

"DPS bježi od suštinskih pitanja"

U ovom trenutku ne postoje uslovi da se preporuke OEBS-a pretoče u zakonske norme, poručio je predsjednik DEMOS-a Miodrag Lekić.

Za takvo stanje Lekić je optužio vlast na čelu sa Milom Đukanovićem koja je, kako navodi, "cimentirala političko institucionalnu krizu".

"Zato svi javni akteri, u prvom redu vrh vladajuće partije na čelu sa Đukanovićem, ali i vlada Duška Markovića treba da se u ovoj fazi, bez skrećanja pažnje na političko - provincijske spektakle kulta ličnosti, saopšte stavove o izborima iduće godine. Pod pretpostavkom da žele da se izbjegne dolazeći haos koji nas čeka u uslovima nemanja ozbiljne inicijative za prevazilaženje očigledno duboke, paralizujuće krize, u prvom redu na štetu građana", navodi Lekić u izjavi za medije.

Vrh crnogoske vlasti, kako kaže Lekić, treba da se umjesto ideološkog rituala i odnosa prema šefu partijske vlasti, javno odredi prema dva pitanja.

"Da li će se u postojećim stanju potpune društvene statičnosti I duboke političko institucionlne krize preporuke OEBS-a biti pretvorene u zakonske norme i time se demokratski unaprijede izborni uslovi? Da li vlast u slučaju istih izbornih pravila, bez implemetacija preporuka OEBS-a namjerava da organizuje izbore i na njima učestvuje smatrajući ih legitimnim?", pita Lekić u izjavi za medije.

On kaže da umjesto ozbiljnih reformskih poteza, članovi vrha vlasti su otvorili sezonu, kako navodi "takmičanja u javnom idolopoklonstvu".

"Sve je usmjereno prema voljenom predsjedniku DPS kome se partijski drugovi udvornički javljaju da je najbolji od svih mogućih uz javnu molbu da se kandiduje za predsjedničke izbore", navodi Lekić.

Lider DEMOS-a kaže da je i predsjednik države Filip Vujanović konačno zauzeo javni stav, "saopštavajući lojalnost svom šefu".

"Paralelno sa manifestacijama javnog sluganstva,  Đukanovićeve službe režiraju, kao u poslednjem interviju predsjednika DPS, skrivene ali precizne, gotovo mafijaške poruke premijeru Markoviću. Naime, u interviju se navodno spontano nabrajaju Markovićevi gafovi i  sumnjivi potezi koji mirišu na izdaju, ali  širinom i humanizmom samog Đukanovića premijeru se  daje i određena  šansa da se popravi", navodi Lekić.  

On kaže da "otvorena sezona takmičenja u ljubavi prema šefu vladajuće partije" ima i svoju konkretnu političku funkciju.

"Namjerno se skreće pažnja sa politički suštinski teme u zemlji, a to su unutrašnja i međunarodna upozorenja o mogućnosti da svi izbori u 2018. budu nepriznati, ako se primjedbe OEBS-a ne pretoče u zakonske norme. Javna poruka šefa delegacije Evropske unije u Podgorici je saopštena u eksplicitnoj formi", zaključio je Lekić.

Пратите нас на

Коментари12

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније