Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

[ I. Pejović ]

07. 12. 2017. 09:17 >> 09:31
6

RADNI DOKUMENT EK

RTCG da bude zaštićen od političkog pritiska

Rukovodstvo Radio-televizije Crne Gore (RTCG) i njegovi upravni organi moraju biti zaštićeni od neprimjerenog uticaja i političkog pritiska, ocjena je u Radnom dokumentu Evropske komisije o trenutnom stanju u poglavljima 23 i 24.


U dijelu dokumenta koji se odnosi na Temeljna prava - sloboda izražavanja, navodi se da je, "uprkos pozitivnim događajima u Javnom servisu RTCG (Radio i Televizija Crne Gore), potrebno dodatno poboljšati standarde o uređivačkoj nezavisnosti i profesionalizmu".

"Rukovodstvo RTCG-a i njegovi upravni organi moraju biti zaštićeni od neprimjerenog uticaja i političkog pritiska", navodi se u dokumentu.

Naime, u dokumentu se navodi da je sprovođenje akcionih planova za poglavlja 23 i 24 u protekle četiri godine dovelo do značajnog napretka u dijelu zakonodavne reforme i jačanja institucija.

"Samo početni rezultati su ostvareni u dijelu suzbijanja korupcije na visokom nivou, kao i dijelu nekih oblika organizovanog kriminala. Reforme dobro idu i u oblasti migracija i azila, a kapaciteti za upravljanje granicom su ojačani", navodi se u Radnom dokumentu EK.

U oblasti slobode izražavanja, kako je objavljeno, još uvijek postoji ograničen napredak u rješavanju nasilja nad novinarima i medijima, a posebno u rješavanju starih neriješenih predmeta.

Navodi se da se Komisija za praćenje slučajeva nasilja nad medijima, koja je ponovo uspostavljena u septembru 2016. godine, i dalje suočava sa poteškoćama u dobijanju neograničenog pristupa spisima predmeta i produženju bezbjedonosnih odobrenja svojih članova.

Nulta tolerancija za napade na medije

"U prvoj polovini 2017. prijavljena su tri verbalna napada i jedan napad na medijsku opremu. Tri od tih slučajeva rezultirali su prekršajnim postupkom, dok u jednom prijavljenom slučaju nadležni organi nijesu našli elemente krivičnog djela ili prekršaja. U oktobru 2017. prvostepeni sud je dodijelio kompenzaciju u iznosu od 7.000 eura novinaru (Tufiku Softiću) zbog neefikasne istrage u pokušaju njegovog ubistva 2007", navodi se u dokumentu.

Moraju se, kako se dalje ističe, nastaviti aktivnosti kako bi se riješili stari slučajevi, uključujući i slučaj ubistva (Duška Jovanovića) iz 2004.

"Potrebno je identifikovati ne samo materijalne počinioce, već i one koji stoje iza napada, kao i nedostatke i kašnjenja u istragama koje nisu donijele rezultate", objavljeno je u dokumentu.

Od Vlade i relevantnih institucija se, kako je navedeno, očekuje da pokažu nultu toleranciju prema pretnjama ili napadima na medije, kao i da preduzmu aktivnosti u cilju ispunjenja preporuka ad-hoc komisije.

Kad je riječ o represiji korupcije, navodi se da je uspostavljen početni bilans istraga, krivičnih gonjenja i pravosnažnih presuda u slučajevima korupcije na visokom nivou.

"Ali je sada potrebno dalje konsoliduje. Do sada, u toku 2017. četiri konačne i pravosnažnie presuda su donijete na osnovu sporazuma o priznanju krivice koje propisuju zatvorske kazne između šest mjeseci i dvije godine. Pored toga, novčane kazne od po 50.000 eura su izrečene u dva slučaja i u jednom slučaju povrat imovine u procijenjenoj vrijednosti od oko milion eura", stoji u dokumentu.

SDT pokazao proaktivan pristup

Navodi se da je bivši predsjednik Državne zajednice Srbija i Crna Gora (Svetozar Marović) "bio među osobama osuđenim u jednom od tih slučajeva", uz konstataciju da on još nije počeo s izdržavanjem zatvorske kazne.

"U aprilu, donijeta je konačna presuda zbog zloupotrebe službenog položaja protiv bivšeg sudije i predsjednika suda, propisujući tri, odnosno dvije godine zatvora. U toku su suđenja u drugim slučajevima visokog profila koji su obrađeni u prethodnom periodu, uključujući i slučajeve u koje je uključeno 12 javnih funkcionera. Privremena mera zabrane korišćenja i raspolaganja nepokretnostima (veći dio zemljišta i prostorije firmi) je izdata u slučaju u kojem je u toku istraga protiv 12 osoba, uključujući dva pomoćnika ministara i jedno pravno lice. Bilans rezultata koji se odnosi na zaplijenu i oduzimanje imovine treba značajno i hitno da se poboljša", objavljeno je u dokumentu.

Nove finansijske istrage započele su na proljeće protiv 23 fizička i tri pravna lica u vezi sa slučajevima visoke korupcije.

"Uprkos određenom napretku, finansijske istrage se i dalje ne pokreću sistematski u slučajevima korupcije. Nedostatak vještina za finansijske istrage u policiji i tužilaštvu treba riješiti kao prioritet putem ciljane specijalizirane dugoročne obuke. SDT je nastavio da pokazuje proaktivan pristup u istraživanju slučajeva visoke korupcije u bliskoj i poboljšanoj saradnji sa Specijalnim policijskim odjeljenjem (SPO) koje je formirano 2016. da podrži rad SDT-a. Međutim, dalji napredak je potreban kako bi omogućili SDT i SPO da efikasno rješevaju sve veći broj slučajeva", objavljeno je u dokumentu.

Konstatovan je određeni napredak u oblasti upravljanja granicom, uz napomenu da bi trebalo ojačati saradnju, a naročito razmjenu informacija u dijelu kontrole granice i analize rizika sa susjednim zemljama.

Što se tiče borbe protiv organizovanog kriminala i korupcije, u dokumentu piše da ostaje "značajan broj praktičnih, institucionalnih i pravnih prepreka, naročito u istražnoj fazi, koje onemogućavaju da Crna Gora poveća uspjeh u dijelu efikasnog suočavanja sa organizovanim kriminalom na svojoj teritoriji".

Dobra saradnja s NVO, zaplijenjeno više narkotika

U dijelu koji se odnosi na borbu protiv terorizma, odnosno antiradikalizaciji, navodi se da "uticaj radikalizacije i djelovanje islamskih militantnih grupa ostaje ograničeno u Crnoj Gori".

"Prema podacima crnogorskih obavještajnih službi, nijesu prijavljeni novi odlasci od početka 2016", navodi se u dokumentu.

Konstatuje se da je u odnosu na prošlu godinu zabilježen rast zapljene narkotika.

"U prvoj polovini 2017. godine - 2,4 tone droge je zaplijenjeno u Crnoj Gori – uglavnom marihuana (2,37 tona), ali i heroin (8,42 kg) i kokain (0,09 kg), u poređenju sa 2,8 tona droge zaplijenjene tokom cijele 2016. Ovaj iznos uključuje zaplijene na graničnim prelazima, zahvaljujući saradnji između Granične policije i Uprave carina", navodi se u dokumentu.

Dobrim je ocijenjeno i uključivanje nevladinih organizacija (NVO) u proces reformi, a naročito kad je riječ o Radnoj grupi za poglavlje 23.

"Ipak, treba i dalje unapređivati dijalog i konsultacije s civilnim društvom i izvan formalnog uključivanja u radne grupe Vlade. Saradnja sa organizacijama civilnog društva (OCD) ostaje pozitivna, međutim, i dalje je potreban sistematski i planski pristup konsultacijama s OCD", navodi se u dokumentu.

I. Pejović 

Пратите нас на

Коментари6

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније