Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

[ Izvor: Mina; Objavio: I. P. ]

06. 12. 2017. 12:24   >>  15:14 1

BRAJOVIĆ PORUČIO

Borba protiv nasilja od nacionalnog značaja

Borba protiv nasilja svake vrste, posebno prema djeci i ženama, ima nacionalni značaj, poručio je predsjednik Skupštine Crne Gore Ivan Brajović, na otvaranju sedmog zasjedanja "Ženskog parlamenta".

Ovogodišnje zasjedanje "Ženskog parlamenta", koje organizuje Odbor za rodnu ravnopravnost, posvećeno je realizaciji aktivnosti na sprečavanju i suzbijanja nasilja nad ženama i nasilja u porodici, u toku globalne kampanje "16 dana aktivizma protiv nasilja nad ženama". 

Brajović je kazao da ta kampanja skreće pažnju na činjenicu da je nasilje nad ženama svih uzrasta jedno od najraširenijih, najistrajnijih i najrazornijih kršenja ljudskih prava u svijetu.

"Zato otvaranjem skupštinskih vrata dajemo podršku podizanju svijesti javnosti i povećanju političke volje i resursa za sprečavanje i okončanje svih oblika nasilja nad ženama", rekao je Brajović.

Kako je naveo, današnji skup podsjeća na to koliko je neophodno da se iskreno govori o svakoj vrsti nasilja nad ženama u Crnoj Gori.

"Nama je potrebna kultura javnog dijaloga, promocija kulture ophođenja i uvažavanja, tako da borba protiv nasilja svake vrste, posebno prema djeci i ženama, ima nacionalni značaj", naglasio je Brajović.

Prema njegovim riječima, pitanje rodno zasnovanog nasilja je u srcu ljudskih prava, i ono je na mnogo načina odlučujući faktor u stvaranju pravednog društva. 

"Nivo tolerancije za sve aspekte rodne nejednakosti i svaku vrstu nasilja, odražava naš stepen dostignutih sloboda. Ne smijemo biti društvo u kojem je nasilje prihvaćena norma ili pojava za koju postoji objašnjenje", poručio je Brajović.

On je ocijenio zabrinjavajućim svako istraživanje koje pokazuje visok stepen izloženosti nasilju, kao i stav da ga ne treba prijavljivati.

"Prijavljivanje nasilja, tačno informisanje i podrška institucija, pravi su koraci ka njegovom sprječavanju. Ćutanjem o nasilju, dopuštamo da žene i dalje budu žrtve", upozorio je Brajović.

Posebna pažnja se, kako je rekao, mora posvetiti politici ekonomskog osnaživanja žena, preduslovu sigurnosti i njihove emancipacije.

"Nas je u Crnoj Gori nešto više od 600 hiljada, i moramo obezbijediti da svi naši građani uživaju najosnovnija ljudska prava – pravo na život bez straha i bez nasilja", poručio je Brajović.

Predsjednica Odbora za rodnu ravnopravnost, Nada Drobnjak, kazala je da se u Crnoj Gori mora stvoriti ambijent u kojem će svi biti ravnopravni.

"Nećemo živjeti u strahu od onih najmilijih, jer se nasilje nad ženama najčešće događa u okviru porodičnog doma, tamo gdje bi svi trebalo da budemo bezbjedni", istakla je Drobnjak.

Ona je kazala da istraživanja koja su urađena u Crnoj Gori pokazuju alarmantne podatke.

Drobnjak je podsjetila da je crnogorski parlament među prvima na globalnom nivou usvojio Akcioni plan za rodno osjetljivu Skupštinu.

"Očekujem da ćemo danas poslati jasnu poruku i sami sebi i crnogorskoj javnosti da nasilje nije prihvatljiv oblik ponašanja“, kazala je Drobnjak.

Пратите нас на

Коментари1

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније