Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

Objavio: B.V.

05. 12. 2017. 21:12 >> 20:42

MOGERINI I DARMANOVIĆ

Pomirenje uslov za napredak regiona

Pomirenje i solidarnost preduslovi daljeg napretka regiona, ocijenjeno je na sastanku visoke predstavnice EU, Federike Mogerine i ministra vanjskih poslova, Srđana Darmanovića.

 

Iz Ministarstva vanjskih poslova su saopštili da je prvog dana sastanka ministara vanjskih poslova NATO-a u Briselu, na kome Crna Gora učestvuje prvi put u svojstvu članice, usvojen novi set mjera za jačanje saradnje NATO i EU u oblastima od zajedničkog interesa.

"Tom prilikom, Darmanović je izrazio podršku unapređenju saradnje dvije organizacije, ocjenjujući da je usvajanje novih mjera važan korak za dalje snaženje strateškog partnerstva NATO i EU", navodi se u saopštenju.

Sastanku je, kako se dodaje, prisustvovala visoka predstavnica EU za vanjske poslove i politiku bezbjednosti Federika Mogerini, sa kojom je ministar Darmanović imao i odvojeni sastanak.

"Mogerini je prenijela snažnu podršku i opredijeljenost evropskoj perspektivi Zapadnog Balkana. Tokom sastanka, sagovornici su se saglasili da su pomirenje i solidarnost preduslovi daljeg napretka regiona. Zajednički je ocijenjeno da princip regate treba da predstavlja okosnicu politike proširenja EU i u tom kontekstu je istaknuta liderska uloga Crne Gore", navodi se u saopštenju.

Na marginama sastanka, Darmanović se sastao i sa novoizabranim ministrom vanjskih poslova Holandije Halbe Zilstreom, sa kojim su razmijenjena mišljenja o aktuelnim političkim i bezbjednosnim prilikama u regionu.

"Tokom boravka u Briselu, ministar je razgovarao i sa izvjestiocem Evropskog parlamenta za Crnu Goru Čarlsom Tanokom koji je pohvalio rezultate koje je Crna Gora ostvarila u pregovaračkom procesu sa EU, izrazivši uvjerenje da će preostala poglavlja biti otvorena planiranom dinamikom. Sagovornici su naglasili važnost vrednovanja svake zemlje pojedinačno u skladu sa indivudualnim napretkom", navodi se u saopštenju.

Ministar Darmanović je, takođe, prisustvovao ceremoniji obilježavanja 50 godina od usvajanja Harmelovog izvještaja, dokumenta NATO-a iz 1967. kojim je uspostavljen koncept odbrane i odvraćanja.

 

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније