Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

02. 12. 2017. 15:14 >> 14:53
6

IZVJEŠTAJ DEMOKRATA

"Izbori produbili političku krizu"

Demokratska Crna Gora sačinila je izvještaj o, kako su kazali, kršenju izbornih prava i građanskih sloboda na lokalnim izborima održanim 26. novembra.

Kako je saopštio potpredsjednik stranke Momo Koprivica, Demokrate su na 12 strana dokumentovali dokaznim materijalom “drastične povrede biračkog prava, izbornih prava i sloboda, te flagrantne proceduralne nepravilnosti, u predizbornom procesu i tokom izbornog dana”.

„Na izborima se u demokratskoj državi može jedino izgubiti vlast i to na period od otprilike četiri godine. Na izborima u Crnoj Gori se može izgubiti glava. Da izbori u Crnoj Gori imaju konfliktni, a ne demokratski potencijal, da u Crnoj Gori izbori nose životni, a ne samo rizik po položaj predstavnika građana i to što se sa kriminalizacije izbornog procesa u režiji aktuelne vlasti prešlo na brutalizaciju i militarizaciju izbornog procesa”, kazao je Koprivica na konferenciji za medije. 

To, kako navodi dokazuju primjeri oružanog napada na opozicionog poslanika i odborničke kandidate, tri gruba fizička napada na aktiviste i funkcionere Demokrata, dva "brutalna verbalna napada i prijetnje smrću od strane bezbjednosno interesantnih lica prema funkcionerima Demokrata, dva otvorena i direktna poziva na linč Demokrata".

Pored toga, kako kaže Koprivicam, tu su i brutalni napad biber sprejevima na odborničke kandidate GP URA, dva politički motivisana otkaza, nuđenje mita, dva povlačenja sa liste kandidata na način suprotan statutu i elementarnoj političkoj kulturi, neka su kaže Koprivica od kršenja ljudskih prava i sloboda.

Koprivica je izjavio da Crna Gora nije dostigla ni minimalni prag izborne demokratije, da ovi izbori nijesu odrazili pravu, ni vjerodostojnu sliku političkog raspoloženja građana.

Poslanik Demokrata Danilo Šaranović kazao je da je najopasnija po budućnost Crne Gore od svih zloupotreba vlasti svakako njena direktna saradnja sa brojnim pojedincima iz kriminalnog miljea.

“Očigledno je da je DPS nakon serije poraza na izborima u Budvi, Kotoru i Herceg Novom, a u susret predstojećim predsjedničkim i lokalnim izborima u Glavnom gradu i još desetak opština, želio da po svaku cijenu prekine gubitnički niz kako bi se izbjegao i evidentan gubitak vlasti i na državnom nivou. Sve prethodno navedeno upućuje na nedvosmislen zaključak da su okolnosti pod kojima su održani ovi lokalni izbori dodatno produbile ionako duboku političku i institucionalnu krizu u Crnoj Gori", zaključio je Šaranović.

Пратите нас на

Коментари6

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније