Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

Objavila: M.L.B.

01. 12. 2017. 08:50   >>  09:30 4

PORUKE IZ VAŠINGTONA

Stabilan Balkan interes SAD-a

Stabilan Zapadni Balkan interes je Sjedinjenih Američkih Država, a najbolji put do ostvarenja tog cilja je upravo integracija svih zemalja u evropske i evroatlantske strukture, nakon što ispune potrebne uslove i standarde. To je saopštio savjetnik predsjednika Sjedinjenih Američkih Država za nacionalnu bezbjednost Herbert Mekmaster tokom sastanka u Vašingtonu sa ministrima vanjskih poslova regiona, među kojim je bio i crnogorski šef dipolomatije Srđan Darmanović.

Darmanović je istakao da je Crna Gora posvećena ispunjavanju obaveza koje ima u Alijansi i da će u skladu sa svojim kapacitetima učestvovati u njenim aktivnostima, misijama i operacijama.

Takođe, prenio je namjeru Crne Gore da pomaže svim aspirantima u regionu u cilju ispunjavanja potrebnih NATO standarda, što je, kako kazao u skladu sa našim nacionalnim interesom i strateškim opredjeljenjem da ovaj dio Evrope učinimo stabilnim i prosperitetnim.

U kontekstu evropske integracije, Darmanović je zahvalio Mekmasteru na podršci SAD-a i istakao da će Crna Gora posvećeno nastaviti da radi na implementaciji reformi kako bi što prije završila pregovarački proces.

Ponovio je očekivanja da će EU nastaviti da djeluje po principu "regate", te da će napori i napredak Crne Gore biti principijelno vrednovani.

Savjetnik za nacionalnu bezbjednost Mekmaster je ponovio podršku SAD Zapadnom Balkanu.

U Bijeloj kući crnogorski šef diplomatije sastao i sa savjetnicom potpredsjednika Pensa za Evropu i Rusiju Moli Montgomeri.

Darmanović je zahvalio sagovornici na snažnoj podršci i prije i nakon učlanjenja Crne Gore u NATO. Istakao je da je ovogodišnji samit A5, kome je prisustvovao i potpredsjednik SAD-a Majk Pens, bio istorijski skup koji je značajno doprinio da se region usmjeri na pravi put stabilnosti i integracija.

S tim u vezi, ponovio je da će Crna Gora kao sljedeća predsjedavajuća Američko-jadranskom poveljom (A5), nastaviti sa snažnim zalaganjem u cilju jačanja bezbjednosne saradnje i napretka integracionih procesa u regionu.

Montgomeri je čestitala Crnoj Gori na uspješnom okončanju evroatlantske integracije i ostvarenim rezultatima na evropskom putu. Na liniji poruka koje je potpredsjednik Pens prenio u Podgorici 2. avgusta o.g, istakla je da će SAD pružiti podršku državama Zapadnog Balkana, koji smatraju strateški važnim regionom u kontekstu aktuelnih prilika u evropskim i globalnim okvirima.

Darmanović se sastao i sa kongresmenom Majklom Tarnerom.

"Ministar je istakao zadovoljstvo prvom posjetom Sjedinjenim Američkim Državama, otkad je Crna Gora postala članica NATO, te veoma sadržajnim razgovorima koje je imao prethodnih dana. U vremenima kada se Crna Gora susrijeće sa dosta izazova, podrška Sjedinjenih Država je vrlo značajna", saopšteno je iz MVP.

Kongresmen Tarner je istakao je da je bila čast sarađivati sa Crnom Gorom u veoma izazovnim vremenima, te da se raduje nastavku saradnje.

Darmanović se sastao u Vašingtonu i sa predsjedavajućim Crnogorskog kokusa u Kongresu SAD-a, kongresmenima Dagom Lambornom i Šeli Pingri.

Sagovornici su razmijenili mišljenja o aktuelnoj političkoj, ekonomskoj i bezbjednosnoj situaciji u Crnoj Gori, kao i o integracionim i perspektivama razvoja naše države i regiona.

„Kongresmeni Lamborn i Pingru pohvalili su Crnu Goru za postignute uspjehe u evroatlantskim i evropskim integracijama i istakli da ona predstavlja primjer napretka i stabilnosti na Balkanu, na koji bi trebalo da se ugledaju i ostale zemlje regiona“, navodi se u saopštenju.

Tokom posjete Vašingtonu, crnogorski šef diplomatije susrešće se i sa Kurtom Vokerom, specijalnim predstavnikom za Ukrajinu.

 

Пратите нас на

Коментари4

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније