Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

[ Igor PEJOVIĆ ]

01. 12. 2017. 11:06 >> 18:24
35

MARKOVIĆ O RADU VLADE

Uspješni, uprkos destrukciji opozicije

Premijer Duško Marković saopštio je da je članstvo u NATO alijansi najvažnije dostignuće u prvoj godini rada Vlade na čijem je čelu. On je ocijenio da je rad Vlade u cjelini i svih ministara pojedinačno, u prvoj godini mandata, bio uspješan. Opoziciju je optužio da je koristila svaku priliku da pokušaju da kompromituju državu i njene institucije.

Marković je, na presu, povodom godišnjice rada 41. Vlade Crne Gore, podsjetio da smo u junu ove godine postali 29 članica NATO-a.

Crna Gora je tako, kako je rekao, osigurala bezbjednost zemlje, ekonomski rast i razvoj.

"Ovaj događaj izdvajam kao najvažnije dostignuće u prvoj godini rada Vlade", rekao je Marković, navodeći da ništa manje značajne nijesu ni evropske integracije Crne Gore.

On je podsjetio da je Crna Gora otvorila 28 pregovaračkih poglavlja, te da se u narednim nedjeljama očekuje otvaranje makar "još dva  poglavlja".

Bojkot usložnjavao političku scenu

Cilj je, kako je rekao, da u mandatu ove vlade Crna Gora okonča pregovore s Evropskom unijom (EU).

"Vodeći ova dva integraciona procesa nijesmo zanemarli regionalnu saradnju", rekao je Marković.

Podsjetio na ukupno društveni ambijent, u kojem je vlada sprovodila svoj program.

"Rezultati o kojima smo sada govorili ostvareni su u atmosferi nikad agresivnije političke destrukcije od strane opozicionih stranaka, koje su bojkotovale rad parlamenta. Koristili su svaku priliku da pokušaju da kompromituju državu i njene institucije", rekao je Marković.

Bojkot parlamenta od strane opozicije je, kako je rekao, usložnjavao političku scenu, iako Vlada, kako je rekao, nije proizvela tu situaciju.

"U cilju njenog prevazilaženja više sam puta nudio dijalog opoziciji, čak i mjesta u mom kabinetu", rekao je Marković, podsjećajući i na žestoka osporavanja konstituisanja nove vlade.

Marković je rekao da se stiče utisak da je stvorena sinergija nekih stranaka, dijela medija i NVO sektora da se ne govori o realnim rezultzatima vlade, već da se osporava njen kredibilitet i proriče brzi kraj.

Snažan rast donio nova zapošljavanja

Ocjenjujući rad ministara u Vladi, Marković je rekao da je rad Vlade u cjelini i svih ministara pojedinačno bio uspješan.

"Vlada je u prvoj godini rada pokazala odgovornost i posvećenost realizaciji programa. Vjerujem da su benefiti tog rada počeli da se osjećaju i u svakodnevnom životu građana", ocijenio je Marković.

Crna Gora je, smatra premijer, popravila rejting na međunardnom finansijskom tržištu, uz ocjene Svjetske banke i MMF-a da je Vlada sposobna da upravlja finansijama i ekonomijom.

Marković je saopštio da je za 2017. godinu projektovan realan rast od 2,7 odsto, a da je on ustvari znatnno veći od planiranog i da iznosi 4,4 odsto.

Snažan rast, kako je rekao, donio je i nova zapošljavanja. Marković je rekao da se bilježi i rast prosječne neto zarade, koja je po posljednjim podacima iznosila 511 eura.

Kad je riječ o fiskalnoj konsolidaciji, on je rekao da je ona osmišljena tako da se ne naruši poslovni ambijent i da se sačuva standard socijalno ranjivih kategorija stanovništva.

Marković je rekao da je oko 80 odsto kapitalnog budžeta u ovoj godini bilo usmjereno na projekte u sjevernom regionu, što će biti nastavljeno i u narednoj godini.

Ima razloga za optimizam

Potpredsjednik Vlade i ministar poljoprivrede i ruralnog razvoja, Milutin Simović, saopštio je da rezultati Vlade daju za pravo da budemo optimisti i da budemo ambiciozni u planovima za narednu godinu.

"I ne samo za narednu godinu", poručio je Simović.

Potpredsjednik Vlade i ministar pravde Zoran Pažin rekao je da je u toku reizbor sudskih tumača i vještaka, te da će se donošenjem nove advokatske tarife ograničiti visoki iznos za advokate u radnim sporovima male vrijednosti.

"U saradnji sa CANU, počeli smo istorijski projekat kodifikacije građanskog prava koja treba da rezultira građanskim zakonikom", rekao je on.

Potpredsjednik Vlade Rafet Husović rekao je da Vlada Crne Gore ima poseban odnos prema sjeveru Crne Gore, te da investicije u sjeverni regiona dominiraju u sklopu razvojne politike s ciljem smanjenja nejednakog razvoja.

Ministar finansija Darko Radunović rekao je da su mjere fiskalne konsolidacije raspoređene tako da se ne uspori ekonomski vlast i da se obezbijedi pravednija raspodjela socijalnih fondova.

"Kao takve doprinijele su smanjenje tekuće potrošnje u odnosu na plan, kao i budžetskog deficita", rekao je Radunović.

Rezultati, kako je rekao, ukazuju na odgovorno vođenje javnih finansija.

Stižu helikopteri, oklopna vozila...

Kad je riječ o budžetu za 2018. godinu, Radunović je rekao da ga karakterišu brži rast prihoda, nego rashoda, ali i smanjenje defita.

Državni sekretar u Ministarstvu vanjskih poslova, Zoran Janković, rekao da na današnji dan državljani 103 države mogu slobodno da dolaze u Crnu Goru, dok građani Crne Gore mogu slobodno bez viza da borave u 71 državi svijeta.

"Pažnju smo posvetili na jačanju administrativnih kapaciteta, što je prepoznato u novom Zakonu o vanjskim poslovima, što će obezbijediti kvalitetniji rad diplomatsko-konzularnih predstavništava", rekao je Janković.

Ministar odbrene, Predrag Bošković, saopštio je da je prva godina u tom resoru ocijenjena izuzetno uspješna. Bili su, kako je rekao, posvećeni ostvarivanju strateškog cilja - članstvo u NATO.

"Prvi put ova Vlada je ostvarila dodatni napor i u finalnoj fazi smo nabavke tri multifunkcionalna helikoptera za potrebe Vojske Crne Gore, koji će biti isporučeni tokom 2018. godine, kada očekujemo isporuku oklopnih vozila i bespilotnih letjelica", rekao je Bošković.

Ministar evropskih poslova, Aleksandar Andrija Pejović, rekao je da "sve što smo uradili u prvoj godini vlade omogućava Crnoj Gori da bude lider u evropskim integracijama i da tako nastavimo".

"Kad je u pitanju vladavina prava, nastavili smo sa sprovođenjem akcionih planova za pregovaračka poglavlja 23 i 24", rekao je Pejović.

Govoreći o rezultatima rada Vlade u resoru održivog razvoja i turizma, ministar Pavle Radulović, rekao je da je u kolektivnom smještaju boravilo više od 900.000 ljudi, koji su ostvarili više od 3,7 miliona eura.

Najbrže rastuća ekonomija

To je, saopštio je on, rast od više od deset odsto u odnosu na prošlu godinu.

"Od turizma je u prvih devet mjeseci ove godine prihodovano preko 900 miliona eura, što je rezultat od kompletne prethodne godine", saopštio je Radulović, koji je kazao da Crna Gora bilježi rast broja turista u odnosu na rekordnu 1987. godinu. 

Ministarka ekonomije Dragica Sekulić kazala je da naša zemlja, po posljednjim prognozama SB, u 2017. godini spada među najbrže rastuće ekonomije među zemljama Zapadnog Balkana.

"Što se tiče ekonomskog rasta, veliki doprinos tome dao je rast izvoza. Ukupno spoljnotrgovinska robna razmjena za period januar-oktobar 2017. iznosila je 2.189,5 miliona eura, što ukazuje na rast od 10,3 odsto", rekla je Sekulić, uz ocjenu da je povećan izvoz.

Ministar pomorstva i saobraćaja, Osman Nurković, rekao je da je pred nama još dinamičnija godina, u odnosu na prethodnu, uz ocjenu da je istu obilježila gradnja autoputa, prioritetne dionice Podgorica-Mateševo.

"Od ukupno 16 tunela, radovi se izvode na 15. Radovi se izvode na 15 mostova, a na Moračici se radovi izvode brže od planirane dinamike", rekao je Nurković.

Kad je riječ o tunelima, probijeno je ukupno 63 odsto njihove ukupne dužine, dok su plaćeni radovi u vrijednosti od 147,9 miliona eura.

"Vode se intenzivni razgovori u pravcu pronalaženja modela i partnera za početak radova na dionici Mateševo-Andrijevica", rekao je Nurković.

Kad je riječ o stanju u Montenegroerlajnzu, Nurković je rekao da su se odlučili da pokušaju da pomognu kompaniji da nastavi sa radom.

Ministar sporta Nikola Janović ocijenio je da je osnivanjem tog resora Vlada Crna Gora jasno nagovijestila opredjeljenje da je sport jedan od najznačajnijih prioriteta.

Kad je riječ o rezultatima u resoru zdravstva, ministar Kenan Hrapović rekao je da su za nabavku medicinske opreme opredijelili 11,8 miliona eura.

"U narednoj godini posebno ističem nabavku dva digitalna mamografa za sjevernu i južnu regiju, koji će biti namijenjeni za preventivne programe za rano otkrivanje karcinoma dojke", rekao je Hrapović.

Podsjetio je da su ponovo umrežene privatne apoteke u javni zdravstveni sistem, kako bi građani bili u prilici da na recept uzimaju lijekove.

Ministarka javne uprave, Suzana Pribilović, saopštila je da su se osnivanjem tog resora stvorili uslovi za intenziviranje reforme javne uprave u Crnoj Gori, kao jednog od tri stuba procesa proširenja Evropske unije.

"Posebno smo ponosni na Zakon o prijestonici", rekla je Pribilović, navodeći da je zaokružen zakonodavni okvir za saradnju sa NVO.

Ministar unutrašnjih poslova, Mevludin Nuhodžić, rekao je da je za prethodnih 11 mjeseci smanjen broj slučajeva narušavanja javnog reda i mira.

Uveli besplatne studije...

On je rekao da je registrovano 10 ubistava, dok je u 2016. godini bilo 21 ubistvo.

"Spriječene su četiri likvidacije, pronađeno je preko tri tone narkotika, što je pola tone više nego 2016. godine", rekao je Nuhodžić.

On je naglasio da će u narednom periodu staviti akcenat na uličnoj prodaji droge. Rekao je i da je povoljno stanje bezbjednosti na granicama.

Ministar prosjete, Damir Šehović, kazao je da je obrazovanje jedan od prioriteta u radu Vlade. Radili su, kako je rekao, vrijedno i odgovorno. Vodili su računa da poboljšaju kvalitet i kreiraju besplatan obrazovni sistem koji bi se temeljio na znanju, a ne bogatstvu.

"Uvjeren sam da se za godinu dana nije moglo uraditi više. To što smo uveli besplatne studije na državnom univerzitetu, bio bi dovoljan uspjeh sam po sebi da ništa nijesmo uradili u 2017. godini", rekao je Šehović.

Ministarka nauke, Sanja Damjanović, saopštila je da je Crna Gora formirala nacionalnu kancelariju za projekte u okviru Ministarstva nauke.

"Takođe smo ojačali nacionalni tim kontakt osoba", rekla je ona.

Istakla je da se Vlada Crne Gore okreće inovacijama, jer je to put razvoja ekonomija.

O stanju u resoru kulture govorio je Zoran Pažin, koji je saopštio da će osnivanjem Filmskog centra Crne Gore biti stvoreni uslovi za pokretanje procedure za pristupanje fondu Savjeta Evropa. 

"Ministarstvo kulture je bilo naročito aktivno na planu saradnje i sinergije sa ostalim segmentima društva", rekao je Pažin.

Ministar ljudskih i manjinskih prava, Mehmet Zenka, rekao je da je omogućavanje isticanja manjinskih simbola jedan od ključnih zakona za ostvarivanje manjinskih prava u Crnoj Gori.

Ministar rada i socijalnog staranja, Kemal Purišić, rekao je da je godinama za nama bila puna izazova. Izmjenama propisa u oblasti socijalne i dječje zaštite doprinijelo se održivosti socijalnog sistema, a poboljšan je položaj najranjivijih kategorija stanovništva.

"U protekloj godini država je za socijalnu i dječju zaštitu utrošila 98,3 miliona eura", rekao je Purišić.

Podsjetio je da je 120 porodica u kampu na Koniku dobila krov nad glavom, te da se privode kraju radovi na izgradnji doma za stare u Pljevljima.

Igor PEJOVIĆ

 

Пратите нас на

Коментари35

Остави коментар
Види још

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније