Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

Mina [ Objavio: O.Z. ]

29. 11. 2017. 15:25 >> 14:55

NOVA STRATEGIJA

Kentera: SAD nijesu zaboravile Balkan

Zapadni Balkan, smjernica u politici Sjedinjenih Američkih Država (SAD) koje su sadržane u novoj strategiji, dobija na značaju jer se može govoriti u perspektivi o mnogo bezbjednijem i stabilnijem regionu, smatra predsjedik Atlanskog savjeta Crne Gore, Savo Kentera.

Atlantski savjet SAD objavio je izvještaj o novoj američkoj strategiji za Balkan pod nazivom "Balkan naprijed - nova američka strategija za region".

U njoj se predlaže, zalaganje za "istorijsko pomirenje" sa Srbijom i obnavljanje reputacije SAD kao istinskog posrednika i uspostavljanje stalnog američkog vojnog prisustva u Jugoistočnoj Evropi

"Ključna poruka strategije je da Balkan nije zaboravljena priča za SAD i da se one ponovo vraćaju u taj region, poslije dužeg vremena u kome nijesu bili prisutni u mjeri u kojoj se to očekivalo i bilo potrebno“, kazao je Kentera agenciji Mina.

On je ocijenio da su se u tom smislu vidjele posljedice pa Bosna i Herecegovina još nije odmakla po pitanju ulaska u NATO i drugim stvarima, da je Makedonija dolaskom nove Vlade napredovala i da se tek mogu očekivati konkretni iskoraci i njeno približavanje članstvu u Alijansi.

„Kompletan region ovom promjenom i novim smjernicama u politici SAD dobija na značaju, jer se može govoriti u perspektivi o mnogo bezbjednijem i stabilnijem Balkanu i onome što pridodno dolazi nakon stabilnost - kvalitetnim i drživim investicijama sa zapada“, smatra Kentera.

On je ocijenio da vojnu komponetnu ne treba preuveličavati.

"Ne treba joj davati toliko na značaju koliko je akcenat i značaj na političkom dijelu ekonomskom planu, jačanju veza i konsolidacije između zemalja. To je ključna politika ovog izvještaja koji će u velikom mjeri promijeniti spoljnu politiku SAD prema ovom regionu", ocijenio je Kentera,

On je rekao da novom politikom SAD žele pokazati, konkretno Rusiji, da na Zapadnom Balkanu one hoće da imaju glavni interes i da se ne odriču tog prostora kako su neki možda pomislili.

Kentera je ocijenio da za Crnu Goru to znači jačanje transatlanskih veza, odnosa sa zapadom, pokazivanje da ona kao članica NATO-a ima drugačiju ulogu jer može prenositi svoja iskustva i znanje na zemlje koje tek treba da postanu članice, posebno u regionu.

On je objasnio da je to konkretno Makedonija koju vidi kao sljedeću članicu NATO, ali isto tako i BIH i Srbiju.

"Čija je uloga naznačena u ovom izvještaju i poseban odnos, koji se mora gajiti i unaprijediti sa Srbijom jer je ta država suviše bitan faktor na Balkanu da bi na bilo koji način bila izopštena iz svih ovih propisa i prepuštena bilo kome drugom“, ocijenio je Kentera.

On je kazao da je interes da se stvore uslovi u Srbiji da se dođe do takve klime kako bi građani vidjeli šta je u njihovom najboljem interese a ne bilo koje druge zemlje.

"I da se u skladu sa time predijele da sjutra žive u jednom boljoj Srbiji koje je okrenuta budućnosti i koja će prošlost ostaviti iza sebe. Njihova budućnost je Srbija kao članica NATO i Evropske unije, za to će treba neko vrijeme ali to nije nemoguća priča i treba naći samo pravi momenat“, kazao je Kentera.

On je rekao da Konferenciji u Vašingotnu prisustvuje i predsatvnica Atlanskog saveza Crne Gore bivša ministarka Milica Pejanović Đurišić.

„Mi u potpunosti podržavamo Izvještaj i u potpunosti ćemo se zalagati da kompletan region što skorije postane dio transatlanske porodice i za jačanje institucija u zemlji kako bi što skorije imali i konkretne rezutate od američkog prisustva na Balkanu", kazao je Kentera.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније