Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

Objavila: M.L.B. [ Mina Business ]

27. 11. 2017. 10:45 >> 14:22
1

MARKOVIĆ O AUTOPUTU

Država neće finansirati drugu dionicu

Vlada razmišlja o drugom modelu privatno-javnog partnerstva u nastavku gradnje autoputa Bar-Boljare, koji ne bi uključivao učešće države u njegovom finansiranju, posebno putem izdavanja garanacija, saopštio je premijer Duško Marković.

On je u Budimpešti, na Samitu Kine i 16 država centralne i istočne Evrope (CEE), kazao da očekuje da će sa kineskim ili nekim drugim partnerima uspjeti da se definiše model koji bi podrazumijevao nastavak radova na sljedećoj dionici autoputa, kada na proljeće bude završena prioritetna.

Marković je, na pitanje da li bi uslovi za izgradnju druge dionice autoputa mogli biti slični sadašnjim, odgovorio da Vlada razmišlja o drugom modelu prvatno-javnog partnerstva, koji ne bi uključivao finansiranje države.

“Vjerujem da ćemo pronaći način i uspjeti da zajedno sa kineskim ili nekim drugim partnerima definišemo model koji bi podrazumijevao nastavak radova na sljedećoj dinonici autoputa kada bude završena prioritetna”, rekao je Marković.

Kina će, kako je saopšteno na samitu, obezbijediti još tri milijarde USD za razvoj zemalja CEE. Marković je rekao da je saradnja u okviru mehanizma 16 plus jedan dala ozbiljne rezultate za sve zemlje koje ga čine.

„To nije samo saradnja koja se dešava između zemalja CEE i Kine, nego i zemalja međusobno. Crna Gora u okviru tog mehanizma ima značajne befefite, a najznačajniji je gradnja autoputa. Realizacija tog istorijskog projekta sa tempom koji smo imali u ovoj godini, doprinijela je rastu naše ekonomije od 4,2 odsto u prvoj polovini godine“, saopštio je Marković.

On je naveo da je dogovoreno da se ta saradnja nastavi. „Ostaje da definišemo nove modele, o čemu ćemo razgovarati danas na sastanku sa predstavnicima kineske Vlade i kompanije China Road and Bridge Corporation (CRBC). Naša opcija je da to bude model privatno-javnog partnerstva“, poručio je Marković.

On je saopštio da je sektor energetike takođe jedan od važnijih i da će se raditi na valorizaciji njegovih potencijala.

“Turizam, energetika, poljopriveda i infrastruktura će se takođe u okviru tog mehanizma razvijati”, zaključio je Marković.

Gradnja prioritetne dionice Smokovac – Uvač – Mateševo, dugačke 41 kilometar, počela je 11. maja 2015. godine, od kada kreće rok od četiri godine koji kineske kompanije imaju za završetak radova.

Marković je, govoreći o dostignućima u našoj zemlji, rekao učesnicima Samita da je Crna Gora ove godine postala članica NATO-a, da je učvrstila makroekonomsku stabilnost, uz realni rast ekonomije od 4,2 odsto u prvoj polovini godine, što je među većim stopama u Evropi i da je Crne Gora, uz konsolidaciju javnih finansija, porast direktnih stranih investicija i daljeg unapređenja investicionog ambijenta u odnosu na prošlu godinu poboljšala za pet mjesta poziciju u indeksu globalne konkurentnosti.

„Reforme koje sprovodimo u Crnoj Gori su podstrek za investitore da dođu i uvjere se u povoljan ambijent i širok spektar oblasti za ulaganje. Pomenuću neke od potencijala. U turizmu smo jedna od najbrže rastućih destinacija, uz rekordnu posjećenost u posljednjih 30 godina. Crnogorska energetika još uvjek koristi samo dio potencijala zbog čega nastojimo da kreiramo ambijent koji će privući strane investicije u proizvodnju električne energije, sa posebnim fokusom na konvencionalne obnovljive izvore. Poljoprivreda je takođe oblast od posebnog značaja za dalji razvoj naše ekonomije“, rekao je premijer na Samitu 16+1.

Kina daje još 3 milijarde za region

Kina će obezbediti još tri milijarde dolara za razvoj zemalja Centralne i Istočne Evrope, najavio je premijer Kine Li Kećijang na samitu 16 plus 1 u Budimpešti.

Premijer Kine je rekao da će Kineska banka za razvoj obezbijediti dvije milijarde dolara i da će u okviru Fonda za finasiranje u okviru mehnizma 16 plus jedan biti obezbijeđena još jedna milijarda dolara.

"Želim da najavim dvije nove stvari, u okviru bankarske asocijacije Kine i 16 zemalja CEE, Kineska banka za razvoj obezbijediće dvije milijarde dolara za finansiranje razvoja. Drugo, počinje druga faza realizacije Fonda za investicije u okviru mehanizma 16 plus jedan, sa dodatnih milijardu dolara koji će biti proslijeđen ispostavama u CEE", rekao je kineski premijer.

Li je naglasio da će tako biti dodatno podstaknut razvoj saradnje Kine i 16 evropskih zemalja, kao i omogućiti dodatni razvoj zemaljama CEE.

 

Пратите нас на

Коментари1

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније