Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

Objavila R.B.

24. 11. 2017. 16:52 >> 16:26
9

LEKIĆ OCIJENIO

"Javni servis - ispit odgovornosti svih"

Otvorena i skandalozna operacija partijskog potčinjavanja Javnog servisa predstavlja ispit odgovornsti i kredibiliteta svih domaćih subjekata, ali i međunarodnih partnera EU i NATO, kazao je predsjednik DEMOS-a Miodrag Lekić.

Navodeći da postoji sklad između dvije aktuelne političke činjenice čiji je glavni akter "ovdašnji apsolutni šef vlasti Milo Đukanović", Lekić naglašava kako "Đukanović ne samo nema, već i ne razmišlja o predlogu i inicijativi za izlazak iz duboke političko institucionalne krize u zemlji". 

"Sastavni dio ove situacije jeste njegova vrlo vjerovatna zabrana svakom u vlasti, pa i premijeru, da pokrene inicijativu za rješavanje sada već cimentirane krize sa svim posljedicama. Kao što je poznato svima u zemlji - ne treba  ništa zabranjivati jedino predsjedniku države koji će  - sada nebitno da li iz fobije ili straha - istrajati do kraja u ignorisanju  državnih poslova. Druga, rekosmo kompatibilna, činjenica se ogleda u Đukanovićevoj nimalo skrivenoj parapolitičkoj inicijativi da ponovo osvoji i pretvori Javni servis u propagandnu i kontrolisanu  partijsko - režimsku tvrđavu", navodi Lekić.

Lider DEMOS-a ocjenjuje da je Đukanović, prije dva dana na televiziji tabloidnog profila i uma - Pink, saopštio "sasvim otvorenu namjeru pokoravanja nacionalnog Javnog servisa". 

"Već sjutra dan je upregnuta paradržavna mašinerija u krnjem paralmentu izglasala odluku koja je, prema scenariju ove  bljutave kič  predstave, značajna stepenica ka finalnom cilju", kazao je Lekić, dodajući da je "sve uočljivija činjenica da u operacijama denucijantskog inžinjeringa" sve agresivnije Luiđ Škrelja. Lekić, uzgred, navodi kako ga je Škrelja nedavno, klevetao.     

"Očigledan je cilj - uspostavljanje klijentelističko-poslušničkog Javnog servisa. Cilj je zapravo neki oblik sjevernokorejskog medija u evroatlanskim oblandama gdje bi konkurs za  poslugu došao na kraju  prema kriterijumu poslušničkog novinarskog  uma i stepena obožavanja šefa režima koji je u međuvremnu nalazi na rezervnom medijskom položaju. Nakon završetka planirane operacije Đukanović bi ponovo dao interviju u Javnom servisu i to bi bio znak za povratak ostalih iz partijske nomenklature u RTCG, ali ne više po pozivu iz medija kao metoda autonomnog novinarstva, već bi se ponovo  po planu iz partijske centrale  javljalo medijima ko treba da dođe i kakva treba da bude emisija", navodi Lekić.

Kako naglašava, bitna dimenzija "ove poslednje Đukanovićeve institucionalne uzurpacije" je ona međunarodna i dodaje da je EU u nekoliko Izvještaja o napredovanju tražila reformu Javnog servisa "koji se decenijama nalazio u kandžama vladajuće stranke". Lider DEMOS-a ocjenjuje da je upravo  kada je reforma  počela i osvojeni prvi koraci autonomnosti, krenuo "autokratski pohod Đukanovića, njegove stranke i satelita oko njih".   

"EU će neoprezno potcijeniti crnogorsku javnost ako očekuje ona neće znati da razlikuje dvije moguće reakcije: Prvu - jasan stav Brisela baziran na evropskim principima autonomnosti javnog servisa i zato upućivanje javnog upozorenja  diktatoru uhvaćenom na djelu.  Druga mogućnost, u koju još ne vjerujemo, jeste da neki predstvnik EU uputi -  neprincipijelni i ambivalentni apel sa „korisnim nejasnoćama“ u sadržaju koje u demistifikovanom obliku  bi značio indiferentnost, pa i podršku ovoj autokratskoj, antievropskoj  operaciji", navodi Lekić i dodaje da, pošto je prethodnih godina bučno isticana kao prednost integrisanja Crne Gore u NATO savez  garancija  uspona  pravne države, crnogorska javnost očekuje i probu ovog obećanja povodom Javnog servisa. 

"Zato ako uspije operacija pretvaranje, zapravo vraćanje Javnog servisa u gazdin politički tabloid, odnosno u servis vrha vlasti i njihovih poslovnih klijenata, onda ćemo shvatiti da je sve izvedeno, ako ne uz vidljive geopolitičke aplauze, onda sigurno uz neku saglasnost. U toj verziji, u koju je teško u ovom trenutku lako povjerovati, ova operacije sužavanje demokratskih, kulturnih i vrijednosnih  horizonata ove zemlje, dakle u toj verziji bi imali domaćeg izvođača jasnog autokratskog profila, uz pomagače – sada sve jedno prećutno ili otovreno – partnera  iz inostranstva", naglašava Lekić. 

On poručuje da u ovom trenutku treba vjerovati u otpor demokratskih snaga u zemlji i jasnog, ozbiljnog, vrijednosnog stava međunarodnih faktora, prije svega EU.        

"Sve će uskoro biti jasno i svi akteri će preuzeti javnu odgovornost", zaključio je Lekić.

Пратите нас на

Коментари9

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније