Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

23. 11. 2017. 10:00 >> 09:50
3

REBRONJA PORUČIO

Presuda Mladiću suočavanje sa istinom

Izrečenom kaznom ratnom zločincu Ratku Mladiću jasno je pokazano šta civilizovani svijet i međunarodno pravo misle o jednom periodu koji će ostati crna mrlja balkanskih prostora, poručuju iz SDP-a.

Potpredsjednik SDP-a Almir Rebronja kaže da presuda jeste individulana kazna, a ne kazna protiv jednog naroda.

“Jasno je da ni jedna izrečena kazna tom genocidnom gospodaru ljudskih života u Bosni i Hercegovini ne može povratiti ili izliječiti patnje žrtava i njihovih porodica, ali postoji makar moralna satisfakcija da će balkanski krvnik svoj ostatak život provesti u četiri zida”, kazao je Rebornja.

Ona navodi da je jasno da je tom kaznom osuđeno i postupanje tadašnjeg ratnog režima koji je stvorio uslove za sprovođenje genocida i ratnog zločina.

"Sigurni smo da donijeta presuda i te kako pogađa i sve one koji su podržavali navedeni zločinački sistem, bilo direktno ili indirektno.
Ovom presudom dat je istorijski sud i za one koji su pomagali zločinački sistem i samog ratnog zločinca Mladića bilo vojno, bilo finansijiski ili medijiski. Nadamo se da doživotna robija za genocid i ratni zločin neće ostati samo na tome da je balkanski krvnik u zatvoru do kraja života, već ova izrečena kazna treba da pomogne svima u regionu u suočavanju sa istinom kao i da pomogne u emancipaciji građana i društva kao cjeline", kazao je Rebronja.

Nada se da će ova presuda uticati na građenje demokratskog društva kako u BIH i Srbiji tako i u Crnoj Gori, slično kao i poslije Nirnberškog procesa u Njemačkoj koji je pomogao da Njemačka postane demokratska država.

"Izrečena presuda je jasan znak svim snagama u društvu koje su aktivno učestvovale u sistemu koji je omogućio balkanskom krvniku da počini najveći zločin u modernoj istoriji, da je i njima došao kraj", ističe Rebronja.

SDP Crne Gore je od 1991. godine, navodi Rebornja,  bila protiv velikosrpske agresije na BIH, jasno ukazivala na istorijsku nepravdu, a takođe i žestoko se borila protiv tadašnjeg režima koji je aktivno pomagao navedenu zločinačku politiku.

"Nažalost, oni koji su punili tenkove za Srebrnicu i Sarajevo i danas odlučuju o procesima u Crnoj Gori. Sigurni smo da je i njima istorijska presuda donijeta i samo se čeka zvanična objava", zaključio je Rebronja.

Пратите нас на

Коментари3

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније