Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

Objavila: M.L.B. [ Mina ]

23. 11. 2017. 16:31   >>  20:07 19

U PARLAMENTU

Usvojeni sporazumi o saradnji s NATO

Crnogorski parlament usvojio je danas set zakona o potvrđivanju sporazuma sa NATO-m, čime je utvrđen pravni okvir za saradnju Crne Gore sa Alijansom i državama članicama.

Predloge zakona utvrdila je Vlada 26. oktobra, kao obaveze koje proizilaze iz članstva u ovoj organizaciji.

"Crna Gora će potvrđivanjem ovih sporazuma ispuniti unutrašnje uslove za njihovu primjenu, čime će se stvoriti pravni okvir za saradnju koju država ostvaruje s NATO-om i njegovim državama članicama“, kaže se u obrazloženju. 

Crnogorski parlament verifikovao je devet sporazuma.

Oni se odnose na atomske i bezbjednosne podatke, saopštavanje tehničkih podataka u odbrambene svrhe, pravni položaj snaga Sjevernoatlanskog ugovora, misija i predstavnika trećih država pri Organizaciji Sjevernoatlanskog ugovora, međunarodnih vojnih komandi i međunarodnog osoblja.

Poslanici su usvojili izmjene Zakona o državnom tužilaštvu, kojima je predviđeno da viša državna tužilaštva predlažu po dva kandidata koji se na Konferenciji tužilaca biraju u Tužilački savjet.

Potpredsjednik Vlade i ministar pravde Zoran Pažin, kazao je da je zajedničkim naporom parlamenta i Vlade u najvećoj mjeri zaokružen zakonodavni okvir koji uređuje organizaciju i nadležnost pravosuđa.

On je objasnio da su u partnerstvu sa Državnim tužilaštvom spoznali da je Zakon o državnom tužilaštvu treba izmijeniti više tehnički nego suštinski.

"Sa ciljem da bude poboljšana konkurentnost, transparentnost i kvalitet kandidata koji se iz viših državnih tužilaštava, na Konferenciji tužilaca, biraju u Tužilački savjet“, kazao je Pažin.

On je objasnio da postojeće rješenje podrazumijeva da se iz tužilaštava iz Podgorice i Bijelom Polju biraju kandidati i da mora biti makar jedan kandidat iz jednog od ta dva tužilaštva.

Pažin je rekao da pošto se biraju tri kandidata to znači da jedan mora biti iz jednog, a dva iz drugog tužilaštva čime se prejudiciraju odluka Konferencije državnih tužilaca u vezi sa kandidatom koji je jedini iz jednog državnog tužilaštva.

On je objasnio da je predloženim izmjenama predviđeno da se umjesto jednog biraju po dva kandidata iz svakog od viših tužilaštava.

"Čime će Konferencija biti u prilici da ima mogućnost izbora između ta dva kandidata. Ostaje rješenje da svako više državno tužilaštvo ima svog predstavnika u Tužilačkom savjetu time se kroz konkurentost kandidata postiče kvalitet“, rekao je Pažin.

Odbiti inicijativu za ocjenu ustavnosti

Crnogorski parlament ocijenio je danas da treba odbiti inicijative za ocjenu ustavnosti Zakona o izvršenju odluke Ustavnog suda kojim se uređuje pravni status korisnica prava na naknadu po osnovu rođenja troje ili više djece.

Ustavni sud Crne Gore donio je 19. aprila odluku kojom je ukinuo odredbe Zakona o dopunama Zakona o socijalnoj i dječjoj zaštiti koje su prestale da važe danom njenog objavljivanja.

Ustavni sud je utvrdio da odredbe Zakona nijesu bile u saglasnosti sa Ustavom i regulisao pravnu situaciju nastalu nakon prestanka važenja neustavnih odredaba.

Kako je navedeno, Vlada je dužna da u roku od tri mjeseca od objavljivanja odluke Ustavnog suda podnese Skupštini Predlog zakona za izvršenje ove odluke, kako bi se regulisao pravni status korisnica prava na naknadu po osnovu rođenja troje ill više djece, koje im je priznato na osnovu neustavnih odredbi Zakona o dopunama Zakona o socijalnoj i dječjoj zastiti.

Vlada Crne Gore postupila je po uputstvu Ustavnog suda i 8. juna utvrdila je Predlog zakona o izvršenju Odluke Ustavnog suda Cme Gore od 19. aprila. Zakon je usvojen u parlamentu 29. juna.

Zakonom se reguliše pravni status korisnica naknade koje su iskoristile pravo iz neustavnih odredaba zakona, odnosno koje su zbog ostvarenja prava na doživotnu naknadu prekinule dotadašnji radni odnos, ili su prekinule korišćcenje prava na penziju, ili su se odjavile iz evidencije Zavoda za zapošljavanje.

Predlog za ocjenu ustavnosti Zakona o izvršenju Odluke Ustavnog suda od 19. aprila podnijeli su poslanici Demokratske Crne Gore, Zdenka Popović, Momo Korivica, Danilo Šaranović, Valentina Minić i Dženan Kolić.

Inicijativu o tome podnio je podgorički advokat Veselin Radulović, kao i Branka Bošnjak, Mirjana Jančovska i Nataša Jevrić.

 

Пратите нас на

Коментари19

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније