Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

Mina [ Objavio: O.Z. ]

21. 11. 2017. 18:38 >> 18:07

GVOZDENOVIĆ SAOPŠTIO

Radna grupa blizu konkretnih predloga

Radna grupa za primjenu izbornih preporuka OEBS-a za kratko vrijeme postigla je odlične rezultate i blizu je konkretnih predloga za unapređenje izbornog zakonodavstva, poručio je potpredsjednik Skupštine Crne Gore, Branimir Gvozdenović.

On se danas sastao sa šeficom Misije OEBS-a u Crnoj Gori, ambasadorkom Mariz Davije i političkom savjetnicom u toj misiji, Karen Gajn.

Gvozdenović je, kako je saopšteno iz Skupštine, na sastanku saopštio da je dio materijala koji su proizvod rada Radne grupe već dostavljen na mišljenje ODIHR-u.

„Izrazivši zahvalnost na institucionalnom doprinosu OEBS-a i ličnom zalaganju ambasadorke Davije na primjeni najbolje svjetske prakse i standarda, Gvozdenović je naglasio da se u Crnoj Gori posebno cijeni rad OEBS-a uoči, tokom i nakon izbornih procesa, te da vjeruje da će Crna Gora ubrzo postati primjer dobre prakse za druge, kad je izborno zakonodavstvo u pitanju“, kaže se u saopštenju.

Gvozdenović je, kako se navodi, iskazao žaljenje zbog parcijalnog i selektivnog bojkota rada Skupštine od strane opozicije, uz ocjenu da se ipak cijeni posredno učešće opozicionih partija u procesu implementacije preporuka OEBS-ODIHR.

„Na toj liniji, Gvozdenović je naglasio da su opozicione partije, preko svojih posrednika – članova institucija i organizacija uključenih u izmjene izbornog zakonodavstva ipak dio procesa, što daje doprinos naporima i inicijativi da se unaprijedi izborno zakonodavstvo u Crnoj Gori“, dodaje se u saopštenju.

Gvozdenović je istakao da će Demokratska partija socijalista podržati inicijativu da svako treće mjesto na izbornim listama bude za pripadnice ženskog pola, što je, kako se navodi, naišlo na puno odobravanje i pohvale predstavnica OEBS-a.

„ Potpredsjednik je najavio i izlazak u susret zahtjevima udruženja osoba sa invaliditetom, te naglasio da će to pitanje biti definisano zakonom, a dinamiku realizacije će definisati podzakonski akti“, ističe se u saopštenju.

Gvozdenović je ocijenio da je efikasan rad Radne grupe pokazao da Skupština Crne Gore, bez obzira na selektivni bojkot predstavnika opozicije, može u punom kapacitetu stvoriti preduslove za izmjene izbornog i drugog zakonodavstva, kako bi gotovo sve preporuke OEBS-ODIHR, kao i prijedlozi koji su pristigli kao proizvod potpuno transparetnog rada Radne grupe, bili sastavni dio unaprijeđenog izbornog zakonodavstva.

Davije je saopštila da će OEBS/ODIHR ubrzo uputiti pismeni prijedlog Skupštini koji ce sadržati informaciju o načinu na koji bi oni mogli pružiti tehničku pomoć skupštinskoj radnoj grupi.

„Dalje je naglasila da će Misija OEBS-a nastaviti da pruža tehničku podršku Državnoj izbornoj komisiji, u vidu obezbjedjivanja informacionog sistema neophodnog za efikasan prenos izbornih rezultata na dan izbora“, kaže se u saopštenju.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније