Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

Objavio: F.R. [ Mina ]

18. 11. 2017. 18:10   >>  17:38

IZ UNICEF-a POZVALI

Graditi društvo po mjeri svakog djeteta

Predstavništvo UNICEF-a u Crnoj Gori pozvalo je djecu i mlade, građane, medije, predstavnike privatnog i civilnog sektora, da doprinesu izgradnji boljeg, pravednijeg društva jednakih mogućnosti po mjeri svakog djeteta.

Kako je saopšteno iz UNICEF-a, šef Predstavništva Osama Kogali je, povodom 20. novembra - Svjetskog dana djeteta, pozvao djecu i adolescente da progovore o svojim problemima i da sa ostatkom društva razgovaraju o njihovim mogućim rješenjima.

"Upravo nam javna debata o pravima djeteta, koja uključuje sve sektore društva, omogućava da prepoznamo najbolja rješenja za svako dijete u Crnoj Gori", poručio je Kogali, podsjećajući da se 20. novembra obilježava 28. godina od usvajanja Konvencije Ujedinjenih nacija o pravima djeteta.

U okviru globalne kampanje koju UNICEF realizuje povodom Svjetskog dana djeteta, djeca iz cijelog svijeta će 20. novembra preuzeti ključne uloge u medijima, politici, biznisu, sportu i zabavi, kako bi izrazila svoju zabrinutost u odnosu na pitanja koja treba da budu u fokusu svjetskih lidera, kao i podržala milione svojih vršnjaka koji se suočavaju s manje obećavajućom budućnošću.

U saopštenju se navodi da su doprinos tom globalnom prazniku dala i djeca i adolescenti u Crnoj Gori.

Šesnaestogodišnji Savo Šćepanović apelovao je na odrasle da više obrate pažnju na diskriminaciju u društvu.

„Danas smo svjedoci da u društvu postoji diskriminacija zbog seksulanosti, boje kože, čak i zbog različitog mišljenja. Mislim da treba organizovati radionice koje bi učile djecu da prihvataju jedni druge", kazao je Šćepanović.

Njegova vršnjakinja Neira Šabanadžović poručila je da mladi u Crnoj Gori treba bolje da se upozaju sa svojim pravima.

"Voljela bih da mladi u Crnoj Gori postanu svjesniji svojih prava kako ne bi došli u situaciju da zbog sopstevenog neznanja budu marginalizovani", rekla je Šabanadžović.

Osamnaestogodišnja Katarina Šćepanović je pozvala lokalne samouprave da stimulišu omladinski aktivizam, dok se njen vršnjak Marko Milikić založio za bolju promociju neformalnog obrazovanja.

Sedamnaestogodišnja Aleksandra Drecun pozvala je predstavnike Vlade i lokalnih zajednica da uvaže mišljenja djece kada odlučuju o njihovoj budućnosti.

"Treba da znaju da smo mnogo sposobniji nego što odrasli misle i da treba da učestvujemo u donošenju odluka koje nas se tiču", kazala je Drecun.

Predstavnica Ministarstva finansija Bojana Bošković podsjetila je da su investicije u djecu najbolje moguće ulaganje koje svaka zemlja može da preduzme.

"Od toga koliko djeca imaju kvalitetno djetinjstvo, zavisi i koliko će jedno društvo ostvariti kulturni i ekonomski prosperitet", poručila je Bošković koja je danas u Podgorici otvorila drugi Hakaton za društvene promjene.

Kako je saopšteno iz UNICEF-a, globalnoj proslavi Svjetskog dana djeteta pridružile su se slavne ličnosti iz cijelog svijeta.

„Među njima su i fudbaler i UNICEF-ov ambasador dobre volje Dejvid Bekam, predsjednica Čilea Mišel Bašele, pjevačica, tekstopisac i glumica Pink, kao i fondacija Fudbalskog kluba Barselona. Svi oni imaju isti cilj, a to je da svijet postane bolje mjesto za svako dijete“, dodaje se u saopštenju.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније