Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

Mina; B.V.

17. 11. 2017. 15:18   >>  20:19

ASK O IZBORIMA

Nema zloupotrebe državnih resursa

Savjet Agencije za sprječavnju korupcije (ASK) razmatrao je informaciju o postupanju Agencije u toku izborne kampanje u Tuzima, Cetinju , Mojkovcu i Petnjici. U ASK tvrde da zloupotreba nema i da se kampanje sprovode u skladu sa zakonom. Sa druge strane članica Savjeta Vanja Ćalović tvrdi da ih ima naročito u Mojkovcu.

Prilog Tanje Debeljević, TVCG

Organi vlasti i politički subjekti poštuju zakonske obaveze, ograničenja i zabrane u vezi izborne kampanje u jedinicama lokalne uprave, ocijenio je Savjet ASK.

"Većinski je konstatovano da je Agencija u potpunosti realizovala aktivnosti iz Plana kontrole i nadzora u toku izborne kampanje u jedinicama lokalne uprave, kao i da organi vlasti i poltički subjekti u visokom stepenu poštuju zakonske obaveze, ograničenja i zabrane", kaže se u saopštenju.

Do sada je prošlo deset izvještajnih perioda za Opštinu Tuzi kao i pet izvještajnih perioda za Mojkovac, Petnjicu i Cetinje.

Izvršena je kontrola 36 od ukupno 42 budžetske potrošačke jednice.

"Do sada su ispaćene jednokratne pomoći u iznosu od 6.140 eura, a socijalna davanja u iznosu 510.382 eura. Izvršeno je 126 zapošljavanja, a kada se uzme u obzir produženje već postojećih ugovora na određeno, prije početka, odnosno tokom izborne kampanje, ukupan broj novozaposlenih lica je 49", kaže se u saopštenju.

Izvršena je kontrola deset političkih subjekata za 24 od podnijete 34 podnijete liste.

"U skladu sa obavještenjem o visini budžetskih sredstava za finansiranje troškova izborne kampanje opština Tuzi opština u okviru Glavnog grada opredijelila je iznos od 20.710,07 eura, opština Mojkovac 5.147,06 euraa, opština Petnjica 1.952,97 euraa i Prijestonica Cetinje 8.869,18 eura", navodi se u saopštenju.

Politički subjekti su podnijeli ukupno 50 izvještaja o prilozima pravnih i fizičkih lica, u visini od 3.590 euraa. "Politički subjekt Demokrate primio je prilog od 48 lica u visini od 3.090 eura, Crnogorska iznos od 500 euraa od jednog lica".

Od ukupno 34 izborne liste, za 33 su otvoreni žiro-računi, dok Grupa građana »Stara garda Liberalnog saveza« nije obavijestila Agenciju da li je otvorila poseban žiro račun za izbornu kampanju.

 U agenciji tvrde da zloupotreba nema i da se kapmanje sprovode u skladu sa zakonom . Sa druge strane clanica savjeta Vanja Ćalovic tvrdi da ih ima narocito u Mojkovcu ...

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније