Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

[ Izvor: rtcg.me, Objavio: I. P. ]

17. 11. 2017. 11:31   >>  11:26

DARMANOVIĆ U DRAČU

Region učiniti bezbjednijim

Šefovi diplomatija CG, Hrvatske i Albanije, Srdjan Darmanović, Marija Pejčinović i Ditmir Bušati, na drugom sastanku Jadranske trilaterale, razgovaraju o bezbjednosnim izazovima, kao i o saradnji, posebno u energetici, turizmu i zaštiti Jadrana.


Na otvaranju skupa, ministri su pozdravili učlanjenje Crne Gore u NATO, čemu su veliku pomoc i podršku upravo dale Hrvatska i Albanija.

NAjavljeno je i da će na zatvorenom dijelu sastanka biti govora o razmjeni iskustva u procesu pristupanja EU.

Ministar vanjskih poslova Crne Gore, Srđan Darmanović, podsjetio je da je Crna Gora, od posljednjeg susreta u Splitu, "ostvarila cilj i postala članica NATO-a."

"Na nama je bilo da uradimo najveći dio, ali to ne bismo mogli postići bez pomoći naših prijatelja, kao što su Albanija i Hrvatska, i sada se ovdje prvi put sastajemo kao tri NATO članice. Odbrana i bezbjednost jedna je od tema o kojoj ćemo danas govoriti. Moramo da razgovaramo o tome kako ćemo region učiniti bezbjednijim u ovom politički komplikovanom vremenu. S druge strane, za stolom imamo dvije zemlje koje nijesu članice EU, i mislim da je potrebno razmijeniti mišljenja o tome šta možemo da učinimo da pomognemo jedni drugima, a iskustva Hrvatske su nam na tom putu dragocjena", rekao je Darmanović.

Hrvatska šefica diplomatije, Marija Pejčinović, istakla je kako vjeruje da je diskusija koju su počeli u februaru u Splitu bila vrlo plodonosna.

"I otvorila nam je put za moguću saradnju između naše tri zemlje, sada NATO članice, i želim da iskoristim ovu priliku da čestitam Crnoj Gori učlanjenje u NATO. Sada, kao tri punopravne članice NATO-a možemo razmotriti teme koje su važne za naše tri zemlje, poput bezbjednosti", kazala je Pejčinović.

Članstvo u NATO je, prema mišljenju albanskog ministra vanjskih poslova, Ditmira Bušatija, "veliko dostignuće za Crnu Goru i njene građane".

"Ali takođe doprinosi bezbjednosti svih nas i zemalja koje su u našem okruženju. Usaglasili smo se da današnje razgovore posvetimo bezbjednosnoj situaciji u regionu, analizi prijetnji i izazova i koji je najbolji način da na njih zajednički i efikasno odgovrimo", kazao je on.

 

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније