Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

[ Objavio: I. P. ]

16. 11. 2017. 13:14 >> 12:44
20

LGBT FORUM PROGRES

"Spotovi Demokrata homofobni i mizogini"

NVO LGBT Forum Progres osudila je, kako su saopštili, "homofobiju, mizoginiju i seksizam koji su sveprisutni u medijskim kampanjama političkog subjekta Demokratska Crna Gora".

 

Tvrde da je stranka Alekse Bečiča u proteklom periodu javnosti predstavila nekoliko promotivnih spotova, koji sadrže elemente diskriminacije i unižavanja žena.

"Kao predsjednica nevladine organizacije LGBT Forum Progres, ovim putem javno reagujem i osuđujem homofobiju, mizoginiju i seksizam koji su sveprisutni u medijskim kampanjama političkog subjekta Demokratska Crna Gora. Naime, Demokratska Crna Gora je, u proteklom periodu, u javnost izbacila nekoliko video zapisa, u sklopu svoje političke kampanje, koji sadrže jasne elemente diskriminacije i unižavanja žena", saopštila je predsjednik Foruma Progres, Bojana Jokić.

Ona podsjeća da jedan od tih video zapisa sadrži homofobne elemente, koji na negativan način karakteriše LGBTIQ osobe, a gej muškarce opisuje na pogrdan način.

"Scena iz tog video zapisa, u kojoj dva lica – partizan i četnik – raspravljaju o različitim identitetima u crnogorskom društvu sadrži, između ostalog, riječi: 'Peder je!' i 'Nije peder!', u kontekstu nečega jako lošeg i stavljajući identitet gej muškaraca u isti koš sa ideologijama, što apsolutno nema veze jedno s drugim. Ono što je dodatno problematično jeste i činjenica da se kroz video zapis LGBTIQ osobe izjednačavaju sa četnicima, što dodatno stvara negativnu percepciju kod šire crnogorske javnosti i potpiruje već postojeću homofobiju", tvrdi Jokić.

Ona smatra da "ozbiljan i demokratski politički subjekt, kakav je Demokratska Crna Gora, sebi ne smije da dozvoli upotrebu termina kao što su 'peder', koji imaju izuzetno negativno i loše značenje u crnogorskom društvu".

Jokić ocjenjuje da su u još dva video zapisa "jasno prikazani elementi mizoginije i seksizma, te stavljanja žena u podređen i beznačajan položaj".

"Sami video zapisi prikazuju lidera Demokratske Crne Gore kako razgovara sa 'domaćinom kuće', dok se u pozadini jasno vidi 'domaćica' kako pere suđe, kojoj ni u jednom momentu nije prikazano lice, čime je ona svedena na nivo objekta. Ovakvo predstavljanje žene i uloge žena u jednom domaćinstvu je decenijama daleko od onoga što su vrijednosti savremene Crne Gore i jednog demokratskog društva koje teži ka Evropi", saopštila je Jokić.

Problematičan je, smatraju, i video zapis u kojem lider Demokratske Crne Gore govori o ženi koja je rodila trojke, pri čemu je, kako je rekao, njen porođaj nazvao "mjerom patriotizma prema svojoj državi".

"Ponavljam da je ovakvo prikazivanje žena, kao 'objekata za rađanje' veliki korak nazad i krajnje mizogina izjava od strane lidera jedne političke partije. Promocija mačizma i seksizma na ovaj način samo produbljuje jaz među ženama i muškarcima i hrani postojeće predrasude", kazala je Jokić.

Navela je da je kao žena, feministkinja i borac za ljudska prava "duboko pogođena prikazanom homofobijom, diskriminacijom, mizoginijom i seksizmom od strane Demokratske Crne Gore".

"Zloupotreba LGBTIQ osoba i omalovažavanje žena ne smiju da imaju mjesto i prolaz u javnom i političkom dijalogu u Crnoj Gori, i ovakva ponašanja i postupanja moraju da imaju adekvatne sankcije, bez obzira na počinioce. LGBT Forum Progres je i ranije upozoravao na negativnu upotrebu LGBTIQ zajednice u dijalogu nekih političkih subjekata, ali je ovo što se sada dešava itekako značajan problem za cijelo društvo. Ovim putem javno pozivamo Demokratsku Crnu Goru da povuče iz javnosti sve diskriminatorne i mizogine video zapise, da iste više ne koristi, te da uputi javno izvinjenje LGBTIQ zajednici i svim ženama u Crnoj Gori. Nadamo se da će se ovom apelu priključiti i druge organizacije koje se bave ljudskim pravima LGBTIQ osoba i pravima žena u Crnoj Gori", zaključila je Jokić.

Jedan od, po mišljenju Jokić, spornih spotova:

                     

Пратите нас на

Коментари20

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније